A hosszú élet titka a munkában rejlik


2016-05-12 22:02:17  | cikk: Babos Petra  | 


A hosszú élet titka a munkában rejlik főképe
A 95 esztendős Kovács Lajost ünnepelte születésnapja alkalmából a Vörösmarty Otthonház közössége, családja és a meghívott vendégek ma délután. Bálint Henrietta részlegvezető köszöntője után Unger Tamás alpolgármester nyújtotta át Orbán Viktor miniszterelnök gratuláló oklevelét, a város nevében pedig egy üveg fehér borral köszöntötte Lajos bácsit. Szalainé Tihanyi Andrea, az Egyesített Szociális Intézmények vezetője virágcsokorral és az ESZI által készített finom tortával kívánt jó egészséget az otthon ma is aktív lakójának.

Kovács Lajos 1921. május 12-én született Vanyolán. Édesapja földművesként, édesanyja háztartásbeliként dolgozott. Lajos bácsi így emlékszik vissza gyermekkorára: „szegények voltunk, mégis mindenünk megvolt. Olyan jó szülei, mint nekem, senkinek se voltak.”
Vanyolán járt evangélikus iskolába, hat elemit végzett. Közepes tanuló volt, csak énekből kapott kitűnőt. Sokat énekelt, hittan órán is, versenyekre is járt. Iskolai tanulmányai után édesanyjával és édesapjával otthon dolgozott, kisgazdák voltak, pár hold földön gazdálkodtak. Lajos bácsi szerette volna, ha katonának besorozzák, de egészségi állapota miatt csak 3 hónapot tölthetett munkaszolgálatban Pesten az Acél és Fémgyárban. Leszerelése után otthon dolgozott. 18 éves korára Lajos bácsi már teljesen önálló volt. Boldogan mesélt arról, amikor édesapja megengedte, hogy egyik tinójukat eladja a pápai vásáron. Ettől fogva kupecként dolgozott 1952-ig, amikor elfogadta a hivatalsegédi állást a községi tanácson. 1945-ben vásárolt egy lovat, ezzel végezte Lajos bácsi a fuvarokat. Kereskedett, dinnyét termesztett, kukoricát fuvarozott. 1947. január 30-án összeházasodott gyerekkori szerelmével, Vajda Irénnel, 1949-ben született fiuk, Árpád és 1952-ben lányuk, Ibolya.
Lajos bácsinak a községi tanácson nagyon jó munkaköre volt, rugalmas munkaidővel, bőven maradt ideje a kereskedésre. Hivatalsegédként közleményeket, híreket kézbesített, melyeket kidobolt a faluban. 30 évig dolgozott megbecsült hivatalsegédként falujában nyugdíjazásáig. 1997-ben hirtelen elhunyt a felesége.

Betegség miatt kórházba került, majd az idősek otthona mellett döntött. Először a Barát utcai Idősek Otthonába költözött, majd 2013 óta a Vörösmarty úti Otthonház lakója, ahová könnyen beilleszkedett. Szeret részt venni a foglalkozásokon, az evangélikus istentiszteleteken, ünnepségeken, idősek napi és karácsonyi rendezvényen, kerti partin, és ha teheti, énekel a mikrofonban egyedül, vagy a nővérekkel, lakókkal közösen.
Lajos bácsi lányával és fiával

Lajos bácsi szoros kapcsolatot tart a mai napig a családjával, gyermekei hetente látogatják, unokáival személyesen és telefonon is tartja a kapcsolatot, nagyon büszke 7 dédunokájára. A mindennapjait beszélgetéssel, TV nézéssel és persze nótázással tölti, gyakran hallgatja a Dankó Rádiót.
Az idős bácsi szerint a hosszú élet titka a munkában rejlik, igaz, sokat betegeskedett, de nagyon sokat dolgozott is, és nem gondolta volna, hogy megél 95 évet. Csak a jó Istennek köszönhetem – fogalmazott az ünnepségen.
A születésnapról a hatalmas torta sem hiányozhatott

Isten éltesse Lajos bácsit!

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!