Sporttörténelmet írtak


2016-05-12 14:22:31  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Sporttörténelmet írtak főképe
A Horvát Judo Szövetség az elmúlt hétvégén Rijekában harmadik alkalommal rendezte meg a nyílt horvát kata, azaz formagyakorlat bajnokságot, ahol a házigazdákon kívül szlovén, román, olasz és magyar judokák versenyeztek. A magas színvonalú versenyen 26 páros mutatta be formagyakorlatát, Magyarországot a Bakony Judo Klub versenyzői képviselték. Ahogy azt a pápai sportolóktól már megszokhattuk, ismét szép eredményekkel öregbítették városunk és az ország hírnevét. A dobások formagyakorlatában (Nage no kata) kilenc páros indult, a Mezei testvérek, Csaba és Lajos aranyéremmel gazdagodtak, míg a Pillér Gábor - Gajdosi Győző páros ötödik helyezett lett. A földharc formagyakorlatában (Katame no kata) hat duó nevezett, ebben a kategóriában Mezei Csaba és Mezei Lajos ezüst-, Farkas Zoltán és Gajdosi Győző bronzérmet szerzett. Az önvédelem formagyakorlatában (Kime no kata) is született pápai aranyérem, ez is Mezei Csaba és Mezei Lajos nevéhez fűződik. A horvátországi kirándulásról a két aranyérmet szerző Mezei Csaba azt mondta, sokáig emlékezetes marad a verseny, hiszen már az odaútjuk is meglehetősen kalandosra sikeredett.
- Sokáig az is kérdéses volt, hogy egyáltalán tatamira tudunk-e állni. Négy autóval indultunk útnak, sajnos az egyikkel lerobbantunk, így az utolsó 100 kilométert döcögve tudtuk csak megtenni, végül – ha az utolsó pillanatban is – de megérkeztünk a helyszínre, melyet többször is módosítottak, így azt sem volt egyszerű megtalálni - elevenítette fel a horvát eseményeket a klub edzője. Végül - ha nehezen is - megérkeztünk a csarnokba, ahol büszkén mondhatom, sikerült sporttörténelmet írnunk, magyar páros ugyanis még soha nem tudott ezen a bajnokságon aranyérmet hozni. Nem titok, hogy Horvátországban horvát bírók előtt szinte lehetetlen a hazai versenyzőket felülmúlni, ez most nekünk mégis sikerült.
Mezei Csaba azt mondta, 2015-ben nagyon lepontozták őket, így a horvát párost hozták ki elsőnek, idén viszont szinte hibátlan gyakorlatot mutattak be, amivel meggyőző fölénnyel bizonyultak a legjobbaknak.
- Szerencsére most nagyon kijött a lépés. A mostani katakat úgy sikerült bemutatnunk, ahogy azelőtt talán soha. Szinte minden nap gyakoroltunk, a pici hibákat is ki tudtuk küszöbölni, így nage no kata-ban tíz, kime no kataban 80 pontos különbséggel végeztünk az élen.
A klub edzője arról tájékoztatott, május 16 és 22. között az egyesület kilenc edzője részt vesz a tatai IJF (International Judo Federation) nemzetközi edzőtáborban, majd az utánpótlás számára a hagyományos nyári övvizsgák következnek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!