Verseny a szép magyar beszédért


2016-05-10 16:41:18  | cikk: ha  | 


Verseny a szép magyar beszédért főképe

Szépkiejtési versenyt szervezett az Allegro Alapfokú Művészeti Iskola. A megmérettetésre felső tagozatos és középiskolás diákokat vártak. A város és a környék oktatási intézményeiből érkeztek a résztvevők, nyolc iskolából összesen 35 tanuló. A versenynek a Jókai Mór Városi Könyvtár adott otthont.

Schrei Balázs, a verseny szervezője, az Allegro AMI drámatanár elmondta, hogy tavaly hirdették meg először ezt a versenyt, melynek célja az anyanyelvi nevelés, a beszédkultúra javítása és hogy felhívják a figyelmet a szép magyar beszéd fontosságára, az igényes nyelvhasználatra.

Három korosztály - három szöveg

A diákokat három korcsoportba osztották, az 5-6. osztályosoknak Boldizsár Ildikó: Lázár Ervin öröksége, a 7-8. osztályosoknak Déry Tibor: Van-e szükség nyelvművelésre?, a középiskolásoknak pedig Deme László: Csak tükröz vagy terjeszt? című írásaiból kellett felolvasniuk az adott részletet. A szöveg kézhezvétele után a diákoknak tíz percük volt arra, hogy értelmezzék, majd ezt követően a zsűri előtt felolvassák az írásokat. Mivel szerencsére szép idő volt, a könyvtár hangulatos udvarán készülhettek fel a tanulók.

A zsűri tagjai Csepregi Istvánné, Kövy Rózsa, Bognár József, Hodásziné Pingitzer Andrea, Forsthoffer Erzsébet és Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna voltak, akik az értékelésnél figyelembe vették többek közt a szöveghűséget, a hangvételt, a hangképzést, hangsúlyozást, szünettartást. Schrei Balázs hozzátette, szerinte nagyon fontos a szövegértés, hisz az az alapja a helyes értelmezésnek, felolvasásnak.

A II. és a III. korcsoportosok zsűrije tanácskozik

A türrös Nagy Anna kérdésünkre elmondta, hogy tanárával sokat készültek, gyakoroltak, megbeszélték a szempontokat. A magyar nyelv nagyon szép, mondta, fontos a helyes kiejtés, valamint ezek a versenyek arra is alkalmat adnak, hogy szokják a közönség előtti szereplést.
A legügyesebb versenyzők könyvjutalmat kaptak.

Képek:

Eredmények:

I. korcsoport:
I.hely Stankovics Judit Türr István Gimnázium és Kollégium felkészítő tanár Csortos Melinda
II. hely Ruip Brigitta Türr István Gimnázium és Kollégium felkészítő tanár Kiss Katalin
III. hely Szemethy Bettina Türr István Gimnázium és Kollégium felkészítő tanár Csortos Melinda

II. korcsoport:
I. hely: Ibrányi Ádám Csóthy Géza Ált. Isk. Csót felkészítő tanár: Kékesiné Heinrich Gabriella
II. hely: Szukics Zsófi Tarczy Lajos Ált. Isk. felkészítő tanár: Nagyné Egyházi Edina
III. hely: Mező Panna Pápai Weöres Sándor Ált. Isk. felkészítő tanár: Mógor Adrienn

III. korcsoport:
I. hely: Szalóky- Kató Ágnes Ilona Pápai Református Koll. Gimnázium és Művészeti SZKI felkészítő tanár: Adorján Zoltán
II. hely: Mits Nóra Pápai Petőfi Sándor Gimnázium felkészítő tanár: Stankovics Mariann
III. hely: Varga Rebeka Pápai Petőfi Sándor Gimnázium felkészítő tanár: Csarmasz Ágnes

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!