Önkéntesek majálisa


2016-05-09 21:39:26  | cikk: pgya  | 


Önkéntesek majálisa főképe
A májusi időjárás kegyeibe fogadta az idei Civil Majális szervezőit és résztvevőit, az Erzsébet ligetbe tervezett programok ezúttal verőfényes napsütésben zajlottak vasárnap délután, a műsorszámokat a rendezvénysátorban felállított színpadon adták elő a városi és járási műkedvelő egyesületek, csoportok. Idén Paraicz Jánosné, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete pápai csoportjának tagja kapta az Önkéntes-díjat.

Minden évben jó reklám a pápai és járási egyesületeknek a Civil Majális, ahol megismertethetik tevékenységi körüket a nagyközönséggel

Az évente megrendezett Civil Majálist eleinte a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány és a Civil Háló Szövetség fogta össze, majd az utóbbi években a szervezés oroszlánrészét a Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete vállalta magára. A JMSZK támogatásával megvalósuló Civil Majálist kilencedik alkalommal hozták tető alá – tudta meg hírportálunk Orbán Zsuzsannától, a Civilszerviz koordinátorától. A majálison huszonhárom színpadi fellépésre került sor különböző bejegyzett és nem bejegyzett egyesület részvételével, illetve tizenöt kézműves és interaktív foglalkozást tartó jelent meg, összesen 380 fő összefogásával jött létre a rendezvény.

Nem lehet elég korán lezdeni az önkéntességet, ovisok a színpadon

Orbán Zsuzsanna elmondta, hogy a majális lehetőséget biztosít a Pápán és a járásban tevékenykedő civil szervezeteknek a bemutatkozásra, ismerkedésre, kapcsolatok építésére. Kézműves és interaktív foglalkozásokat tartanak, kiállítják eszközeiket, felszereléseiket, fényképeiket, az amatőr művészeti egyesületek pedig megmutathatják tehetségüket a színpadon. Rendkívül sokszínű kavalkád fogadta a látogatókat az Erzsébet ligetben, hiszen sokféle tevékenységgel jelentek meg a kitelepülő szervezetek, egyesületek. Felsorolni is nehéz azt a több tucat civil csoportot, akik bemutatókkal, játékos foglalkozásokkal, kézműves játszóházzal jelentek meg vasárnap délután. A rendezvényen nagy hangsúlyt kapott a hagyományőrző kézműveskedés és a szabadidő hasznos eltöltésére táncos-zenés produkciók, de többen is, így a lovászpatonai Nefelejcs Nyugdíjas Klub egy vidám színművet is előadott. A sátor körül volt íjászfelszerelés bemutató, gyöngyfűzés, kosárfonás, kézműves termékek vására, papírforgó készítés, pónilovazás, sőt a helyi csillagász szakkör távcsővein keresztül az eget is kémlelhették a rendezvény látogatói. Több mint egy tucat standnál zajlottak a foglalkozások, míg a színpadon a kistérség kulturális és művészeti csoportjai mutatták meg, mivel foglalkoztak az utóbbi időben. A deszkákon elsősorban a vidéki, a járás egyes településein működő egyesületek kaptak lehetőséget a bemutatkozásra. Fellépett – többek között – a Takácsi Kicsi Csajok, a nyárádi Dalárda, az Optikai Csalódások Együttes Homokbödögéről, a Teveli Táncos Lábak és számos asszonykórus, néptáncegyüttes és nyugdíjas klub szórakoztatta rövid műsorral a megjelenteket. A közönséget hot-dog, vattacukor, kürtőskalács, popcorn, lángos és természetesen büfé várta, a gyerekkorosztály pedig a légvárban ugrálhatta ki fölös energiáját.

Unger Tamás alpolgármester az önkéntesség közösségépítő szerepének fontosságáról szólt a köszöntőbeszédében

A Civil Majálist a városvezetőség részéről Unger Tamás alpolgármester köszöntötte, aki elismerően szólt az önkéntesek, a különböző egyesületek tagjainak elhivatottságáról, akik szabad idejüket és munkájukat beáldozva hoznak létre közösségi értékeket, közösségeket építenek.
Az Önkéntes-díjat, amellyel olyan személyeket vagy közösségeket díjjaznak, akik kiemelkedő önkéntes tevékenységet végeznek működési területükön, idén Paraicz Jánosné, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete pápai csoportjának tagja kapta. Az elismerést a Civilszerviz vezetősége adta át, a díjazott meghatódottságtól elcsukló hangon mondott köszönetet az elismerésért. A díj elkészítésére idén pályázatot írt ki a Cicilszerviz, a nyertes pályamunkát a győri Kovács Margit Iparművészeti Szakközépiskola diákjai készítették, Jakus Tamás tanáruk mentorálásával.

2016-ban az Önkéntes-díjat Paraicz Jánosné kapta

Paraicz Jánosné elmondta, hogy csoportjuk segítséget nyújt a látássérülteknek különböző hivatalos ügyeik intézésében, felvilágosítást adnak a jogszabályi változásokról. Segítik a sorstársaikat a különböző segédeszközök beszerzésében, ismereteket adnak át, illetve támogatásban részesítik őket. Klubdélutánokat szerveznek, ahol aktív támogatást, közösségi életben vehetnek részt a sorstársak. Itt olyan beszélgetésekre kerül sor, ahol a mindennapi élet nehézségeit saját tapasztalataik megosztásával enyhíthetik a résztvevők. Iskolákban, illetve nagyobb városi eseményeken – Civil Majális, Sportnap, Játékfesztivál – is részt vesznek, ahol a látó érdeklődők játékos formában kipróbálhatják milyen látás nélkül felismerni a tárgyakat, mindennapi feladatokat végezni, vagy megismerhetik a Braille-írást.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!