80 éve az igényes zene otthona


2016-05-09 20:14:09  | cikk: ha  | 


80 éve az igényes zene otthona főképe

Idén ünnepli alapításának 80. évfordulóját a Bartók Béla Zeneiskola. Az alapfokú művészeti iskola a jubileumot színvonalas programsorozattal teszi méltóvá az intézmény mottójához, hisz valóban sok évtizede az igényes zene otthona ez a tanintézet. A nyitórendezvény vendége Serei Zsolt zeneszerző, karmester volt.

A rendezvénysorozat nyitóalkalmán Unger Tamás alpolgármester mondott beszédet, aki maga is a pápai zeneiskola ütő tanszakos növendéke. Szólt arról, hogy a Pápai Református Kollégium tanára, Bocsor István már az 1840-es években próbált rendszeres zenei oktatást szervezni Pápán, akkor még nem járt sikerrel, de dolgoztak ezért később a helyi muzsikusok és lelkes pápai amatőrök is. Az álom 1936-ban valóra válhatott, a pápai zeneiskola az elsők közt jött létre az országban. Az iskola több helyen is működött, 2003-ban aztán az egykori "Zárda" felújított épületébe költözött az intézmény, ahol a kor és a művészeti oktatás elvárásainak megfelelő körülmények közt várják a diákokat, mondta az alpolgármester.

Unger Tamás alpolgármester nyitotta meg a jubileumi rendezvénysorozatot

A jubileumi programsorozat első vendége Serei Zsolt volt, aki egykor a pápai zeneiskolában tanult zongorázni. Elmesélte, hogy gyakorolni nem nagyon szeretett és ha eltévesztett egy hangot, akkor leblokkolt, nem tudta folytatni a darabot. Mivel a győri zeneművészeti szakközépiskolába készült, tanárai meggyőzték, hogy tanuljon inkább harsonázni, arra kevesen jelentkeznek, nagyobb eséllyel indul a felvételin - így is lett. 1978-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Szervánszky Endre és Petrovics Emil növendékeként zeneszerzés diplomát szerzett, 1986 óta tanít a Zeneakadémia zeneszerzés tanszakán. Karmesterként számos mű bemutatója fűződik a nevéhez, a hazai kortárszenei élet jelentős alakja.

Serei Zsolt elmondta, hogy neki mindig erőt adtak azok az évek, amiket a pápai zeneiskolában töltött. Szerinte nagyon fontos a tanár-növendék közti bizalom, hisz az adja a közös munka alapját és itt ezt megtapasztalhatta. Előadásában több olyan darabot is mutatott, melyeket a pápai évek ihlettek. Ilyen például Petőfi Sándor Pápán írt Lehel című versének két sorára - " A kürtkebelbe fú Lehel, s a kürt riadva énekel"- komponált műve, és a Közjátékok esőre, szélre és harangokra. Ez utóbbinak alapját az adta, hogy középiskolai tanára egyszer így szólt hozzá: "Maga pápai? Ott mindig esik az eső, fúj a szél és harangoznak!" Emellett a zeneszerző A macska és a hegedű című gyermekoperájából is hallhattak részleteket az érdeklődők.

A Bartók Béla Zeneiskola egykori tanítványa: Serei Zsolt

Hetyei József igazgató elmondta, hogy a jubileum keretében ezen a héten lesz még egy tanári hangverseny is a Bartók Béla Zeneiskolában, május 12-én csütörtökön 17 órai kezdettel adnak koncertet a pedagógusok. A következő alkalomra egy kicsit várni kell, hisz majd a zene világnapján, október 1-jén lepik meg a pápaiakat dallamos programmal. Addig is örömmel fogadják azokat a dokumentumokat, melyek a zeneiskola történetének alaposabb feldolgozását segítik. A beérkezett anyagokból novemberben nyílik kiállítás.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!