Vizsgáztak az önkéntesek


2016-05-08 21:16:46  | cikk: ha  | 


Vizsgáztak az önkéntesek főképe

2016 tavaszán már második alkalommal indított múzeumi frontszemélyzet képzést önkéntesek számára a Gróf Esterházy Károly Múzeum. Vonnák Andrea képzési koordinátortól megtudtuk, hogy az első kurzus 2013-ban volt, akkor heten tettek vizsgát, most pedig tíz fő adott számot tudásáról szombaton. Ezt négy alkalmas tanfolyam előzte meg, melynek keretében a részvevők többek közt átfogó képet kaptak a múzeumról, a pápai turisztikai attrakciókról, s részletesen megismerkedtek a Kékfestő Múzeummal, a Kluge család és kékfestés történetével.

Nagyon jól szerepeltek az önkéntesek a vizsgán

A vizsgára azonban nem csak az elméleti ismereteket sajátították el az önkéntesek, hanem több alkalommal hospitáltak, megnézték a múzeum munkatársainak tárlatvezetését, figyeltek, tanultak. Ez jól jött a vizsgán, amikor a Kékfestő Múzeumot a pincétől a padlásig bejárva ők tartottak idegenvezetést a vizsgáztatóknak, dr. Nagy-L. Istvánnak, Vonnák Andreának és Reidmár Lindának. Két turnusban adtak számot tudásukról a résztvevők, délelőtt és délután is volt egy-egy csoport.

Megyeri Istvánné volt a délutáni csoport egyik vizsgázója. Mint mondta, ő nagyon gyakran megfordult eddig is a Kékfestő Múzeumban, mert a szíve csücske, nagyon szereti a hely hangulatát. Amikor meghallotta, hogy indul a képzés, felkeltette az érdeklődését a lehetőség. Szívesen kertészkedik és kézműveskedik, és most már a szükséges háttérinformációknak is a birtokában van. A vizsgán többek közt beszélt a csüllengről, melyet a középkorban, az indigó előtt alkalmaztak a kelmék színezésére. Természetesen a sárga virágú csüllengből is van a múzeum kertjében néhány példány, több más festőnövény mellett.

Megyeri Istvánné itt épp a festő csüllengről mesél

Vonnák Andrea elmondta, hogy mindenkinek nagyon jól sikerült a vizsga, így most már rájuk is számít a múzeum. A Kékfestő Múzeumban nagyon sok látogató megfordul, ráadásul a nagyobb létszámú csoportokat rendszerint kettéosztják, ha kell, ilyenkor az önkéntesek segítéségét kérik. A napokban fordult például elő, hogy egyszerre öt csoport érkezett, ekkor is szükség volt plusz tárlatvezetőre.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!