3 milliárd forint értékű fejlesztésre nyújtott be pályázatot eddig az önkormányzat


2016-05-07 11:22:58  | cikk: HuHa  | 


3 milliárd forint értékű fejlesztésre nyújtott be pályázatot eddig az önkormányzat főképe
Az elmúlt hónapokban hat TOP-os (Területi Operatív Program) pályázatot nyújtott be a város különböző fejlesztési célok megvalósítására – összegezte tegnapi sajtótájékoztatóján Áldozó Tamás polgármester a Városházán. A pályázati anyagok beadását nagyon sok előkészítő munka előzte meg, tanulmányok, tervek, kalkulációk sokaságát kellett elkészíteni a megcélzott pénzügyi forrás elnyeréséhez. Több esetben már a hiánypótlási dokumentumok is elkészültek, de olyan pályázat is van, melyet hiánypótlás nélkül befogadott a bíráló szervezet. Ez utóbbival kapcsolatban külön köszönetet mondott kollégái munkájáért a városvezető.

Az egyik fejlesztési tervre a Fenntartható települési közlekedésfejlesztés című pályázati konstrukcióban adhatott be pályázatot az önkormányzat. A 100 százalék támogatási intenzitású projektben 500 millió forintot nyerhet a város, melyből a Téglagyári úti körforgalom kialakítását, a repülőtérhez vezető kerékpárút kiépítését, a Győri úti kerékpárút felújítását, hat gyalogos-átkelőhely létesítését, két városkapu létrehozását és az Erkel-Somlai út kereszteződésében lámpás forgalomirányítás kialakítását szeretnék megvalósítani. A pályázat jelenleg elbírálásra vár – tájékoztatott a városvezető.

Tanulmányok, tervek, kalkulációk elkészítésének sokasága előzi meg a pályázat benyújtását

-A Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések elnevezésű konstrukcióban a Lehel, Tarzcy, Gyár utca és a Meggyes-köz csapadékvíz-elvezetésének rendezésére szeretne forrást nyerni a város. Ebben szerepel a Bakonyér okozta veszélyek elhárítása, bár a vízvédelmi feladatok nem az önkormányzat kötelezettségei közé tartoznak, hiszen a vízügyi igazgatóság a fenntartója és kezelője a Bakonyérnek. Ez a pályázat tartalmazza a tapolcafői vízbázis védelmére irányuló beavatkozást is – mondta el Áldozó Tamás a 400 millió forintos pályázati tervről, amely az előzőhöz hasonlóan elbírálásra vár.

Új piaccsarnok építését is tervezi a város ebben a pályázati ciklusban, ehhez maximum 500 millió forint támogatás nyerhető el a meghirdetett Helyi gazdaságfejlesztés című pályázati konstrukcióban. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, a korszerű piaccsarnok a mostani helyén épülne fel és ezzel együtt a piac környezetét is szeretnék rendezni parkolók kialakításával.

-1,5 milliárd forint támogatásra pályáztunk a Zsinagóga épületének felújítására és turisztikai szolgáltatásbővítésére a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés elnevezésű pályázati konstrukcióban – közölte a városvezető, emlékeztetve, hogy csak önkormányzati tulajdonú ingatlan fejlesztésére lehetett pályázni, így más felújításra váró épületek - mint például az egykori Platán épülete, a Kékfestő Múzeum, a Nagytemplom - nem szerepelhettek a tervben. A 1,5 milliárd forint elnyerésére akkor van esély, ha olyan turisztikai attrakciót alakítanak ki, mely évi húszezer látogatót tud bevonzani, a városvezetés azonban bízik abban, hogy a Zsinagóga olyan értéket képvisel, mely messze túlmutat a város határain és tudja teljesíteni a látogatottságra vonatkozó indikátort.

Döntésre vár a volt véradó épületének felújítására benyújtott önkormányzati pályázat is. A 150 millió forint forráshoz a Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése című konstrukció keretében juthat hozzá a város, pozitív elbírálás esetén. A felújítandó épületben két intézményt kívánnak elhelyezni: a Járási Családsegítő Szolgálatot és a Fogyatékkal Élők Nappali Intézményét. A projekt lehetővé teszi a két intézmény megfelelő kialakításának lehetőségét és az épület teljes felújítását, így az Anna téren álló jelenleg rossz megjelenésű és állapotú épület helyett környezetébe illő, szép ingatlan áll majd.

Ilyen lesz a véradó épülete sikeres pályázat esetén

A város hatodik, már benyújtott pályázata a Huszár lakótelepi orvosi rendelő felújítását és korszerűsítését célozza, melyre az Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése című konstrukció ad lehetőséget. Az épületben jelenleg három háziorvosi és három védőnői praxis működik, mintegy egészségügyi szolgáltatási alközpontként.
-Ennek a felújítására feltétlenül szükség van – hangsúlyozta Áldozó Tamás, elismerve, hogy további orvosi rendelők is felújításra szorulnak. A pályázatot május 4-én nyújtották be, az elnyerhető támogatás összege 60 millió forint. A város tehát ezzel a pályázattal is folytani kívánja a tavaly megkezdtett egészségügyi fejlesztéseket, mint ismeretes a múlt évben önerőből épült meg az új borsosgyőri orvosi rendelő. 

A hat pályázat összesen – valamennyi 100 százalék támogatási intenzitású - 3 milliárd 110 millió forint támogatás városba kerülését jelentheti, a benyújtott pályázatok előkészítésére 16 millió forintot költött a város, ami pozitív elbírálás esetén elszámolható a projektek költségei között. A pályázatok elbírálása egyébként a benyújtási határidőt követően maximum hatvan napon belül megtörténik.

Áldozó Tamás polgármester a látványterveket mutatja a sajtó képviselőinek

A következő hetekben, hónapokban a Téglagyári út környékének rendezésére, a Fenyveserdő bölcsőde új épületének kialakítására, az ipari park infrastrukturális fejlesztésére, több önkormányzati intézmény energetikai korszerűsítésére, napelempark létrehozására valamint a Várkert és az Erzsébet liget rekonstrukciójára nyújt be pályázatot az önkormányzat – adta hírül Áldozó Tamás.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!