Szélesvíz - immár negyedszer


2016-05-06 22:10:53  | cikk: ha  | 


Szélesvíz - immár negyedszer főképe

Megtelt a Városháza aulája a Szélesvíz című kulturális, irodalmi folyóirat negyedik lapszámának bemutatójára csütörtökön este. Az egybegyűlteket Unger Tamás alpolgármester köszöntötte, majd Mátyus Aliz író, szociológus, a kiadvány főszerkesztője is elmondta a gondolatait. Ezt a Szélesvíz-lapszámot a Széchenyi-emlékév jegyében állította össze, remek írásokból.

"Csak ott mennek a dolgok jól - ahol pl. a szabó, a szappanfőző, a cukrász etc. és mindenki más is meg van győződve arról, hogy az ő iparán, az ő üzletén fordul meg az állam sorsa!" - ez a Széchenyi-naplóbejegyzés adta a Széchenyi István szellemében című rovat alapgondolatát és ebből indult ki Unger Tamás alpolgármester is, aki röviden, címszavakban áttekintette a kiadvány írásait.

Unger Tamás köszöntőjében a lényeget kiemelve szólt egy-egy írásról

- Csak ott mennek a dolgok jól, ahol emlékeztetnek bennünket a legnagyobb magyarra, pápai vonatkozásaira, ahol a siker titka, hogy a részek ismerik az egész működési elveit, az egész pedig figyel a részek harmonikus munkájára, s ahol egy virágbolt a világ különös szelete lehet. Ott mennek a dolgok jól, ahol az amatőr gyűjtő színfoltja a városnak és a tárgyakon keresztül barátságok is köttetnek, ahol a szabódinasztia tagja szövőszéket épít és később hagyományőrző tevékenységével ápolja és továbbadja a textil szeretetét. Ott mennek a dolgok jól, ahol egy tanár szereti azt, amit csinál, ahol sokakat be lehet hálózni a "rómerkedésbe". Ott mennek a dolgok jól, ahol könyvtárosnak lenni szolgálatot jelent. Ott mennek a dolgok jól, ahol Kálmán Attiláról, mint iskolaigazgatóról méltóképp lehet megemlékezni - kezdte áttekintését Unger Tamás. Ezek az írások mind-mind a Széchenyi István szellemében című rovatban olvashatók, személyes hangvételű beszélgetések, vallomások illetve emlékezés.

Mátyus Aliz főszerkesztő megköszönte mindazok munkáját, akik közreműködtek abban, hogy a negyedik lapszám is érdekes és értékes írásokban gazdag kiadvány lehessen

A Pápa Budapesten rovatban kapott helyet többek közt a 15 éves Acta Papensia, a Pápai Református Gyűjtemények folyóiratának méltatása, Hudi József tollából. Az Élet-Szín-Játék-ban Baloghné Uracs Marianna beszélgetett a Pegazus Színház vezetőivel és a Szó és Kép Színpad tagjaival. Visszakerült a lapba a Látható világ rovat, ezúttal Ürmös Lóránt gyűjtő mesél magáról és szenvedélyéről, a régi képeslapokról. S itt olvashatók Ürmös Péter gondolatai is pápai kiállítása kapcsán, s az a beszéd is, melyet Praznovszky Mihály mondott Somfainé Pados Mária életét, művészi munkásságát feldolgozó könyv bemutatóján."...irigylem önöket, pápai polgárok!" - mondta akkor Praznovszky Mihály. A Szélesvíz negyedik lapszámának borítóján ezúttal Somfainé Pados Mária akvarelljei láthatók.

Sós Mari, akinek munkáját külön kiemelte a főszerkesztő

De ez természetesen nem a teljes Szélesvíz, ennél sokkal gazdagabb a lap. Mátyus Aliz azt mondta, hogy addig akar és tud főszerkesztőként tevékenykedni, amíg úgy érzi, mindig az épp aktuális lapszám a legjobb. És ez a negyedik szám ilyen, tényleg. Vannak megszokott és várt témák, gondolatok, beszélgetőpartnerek és vannak újak is, akik közül Mátyus Aliz kiemelte Sós Marit, aki maga jogán is helyet kapott a lapban, de mint kiderült, őszinte kíváncsisággal, jól is kérdez. Szóval, tényleg az eddigi legjobb lapszám, olvassák, forgassák - a miénk.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!