Tűzoltónap és évfordulós ünnepség


2016-05-04 13:36:56  | cikk: pt  | 


Tűzoltónap és évfordulós ünnepség főképe
Kettős ünnepséget tartott Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének napja alkalmából Pápán a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A tűzoltók napján az idén fennállásának 145. évfordulóját ünneplő Pápai Tűzoltóságról is megemlékeztek.
A rendezvény a tűzoltóság épületétől útjára indult tűzoltó-felvonulással vette kezdetét. A dobszó által kísért menet élén egy felújított, lovak által húzott kocsifecskendő haladt. A felvonulás résztvevői a Flórián utcához érkezve megkoszorúzták Szent Flórián szobrát, majd az Erzsébet-liget felé vették az irányt.
A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületének emeleti előterében kiállítás nyílt a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának válogatott anyagából. Az egészen a római korig visszanyúló tárlatot Nagy-L. István, a Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója nyitotta meg, aki többek között szót ejtett a belváros egymással párhuzamos utcáit összekötő közlék egykori tűzvédelmi, katonai jelentőségéről, valamint a korábbi pápai nagy tűzesetekről. A szép számban egybegyűlteket Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója is köszöntötte, aki a Szent Flórián-nap hagyományaira hívta fel a figyelmet.
A jeles nap alkalmából a lánglovagok ünnepi állománygyűlést tartottak a színházteremben, ahol Dányi Béla tűzoltó ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője felelevenítette Szent Flórián személyét, életútját. – A mai kor tűzoltóinak Szent Flórián olyan példaképet jelent, aki önfeláldozó magatartásával kitűnt kortársai közül, aki bajtársaival sorsközösséget vállalva nézett szembe a halállal, akinek hősiessége ma is tiszteletet parancsol – hangsúlyozta Dányi Béla. Mint mondta, huszonöt évvel ezelőtt az a cél fogalmazódott meg a tűzoltónap megszervezésekor, hogy ez az ünnepnap az emlékezés és a tűzoltói tevékenység széles társadalmi megbecsültségének megismertetése legyen. – Azé a megbecsülésé, amit elődeink vívtak ki a tűz pusztításával szemben folytatott küzdelmeik alkalmával, amikor önzetlenül, akár saját testi épségüket is kockára téve védték az életet és az anyagi javakat. Ez az a megbecsülés, melynek megőrzése és táplálása a jelenkor tűzoltóinak is kötelessége – mutatott rá a tűzoltó ezredes. Hozzáfűzte, ennek a célnak a megvalósítása nem nélkülözheti Flórián, az egykori római katona szentháromságát: a segítségnyújtás akaratát, a bátorságot és a bajtársiasságot.
Áldozó Tamás, Pápa polgármestere köszöntőjében kiemelte, amikor 145 évvel ezelőtt megalakult városunkban az önkéntes tűzoltóegylet, a legnagyobb tekintélyű polgárok csatlakoztak a kezdeményezéshez. – Aki bepillant a tűzoltólaktanya emlékszobájába és szemügyre veszi a sárguló fényképeket, büszkén pózoló szépapákat, ükapákat, nagyapákat lát, öt generáció távolságából méricskélheti a múló időt. A képekről sugárzó büszkeség és tartás alapja nem más, mint a tisztelet – hangsúlyozta Áldozó Tamás.
Az ünnepi rendezvényen elismeréseket is átadtak. A 2015-ös év Veszprém megyei hivatásos tűzoltójának Bognár Szabolcs Lajos tűzoltó zászlóst, míg a tavalyi esztendő Pápa városi tűzoltójának Fusz Róbert címzetes tűzoltó főtörzsőrmestert választották. Emellett kiemelkedő szakmai munkájáért elismerésben részesítették a pápai tűzoltóságtól Holbok Lajos címzetes tűzoltó századost, a Pápa és Környéke Tűzvédelméért 105 Közalapítvány pedig Szalai Péter és Kerpics Tamás címzetes tűzoltó törzsőrmester, valamint Bolla Róbert címzetes tűzoltó főtörzsőrmester munkáját méltányolta.
A tűzoltónap során az Erzsébet-ligetbe ellátogatók szimulált autóbalesettel színesített szakmai bemutatót is láthattak, melyen a tűzoltók mellett közreműködött a rendőrség, a mentőszolgálat, valamint a Teleszterion Színházi Műhely Diákstúdiója. Ezt követően a pápai nyugdíjas tűzoltók találkozót tartottak.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!