Három


2010-04-07 23:54:18  | cikk:  | 


Két hónappal ezelőtt, február 8-án kezdték meg a kopogtató cédulák kézbesítését szerte az országban. Legkésőbb két hónappal ezelőtt felálltak a mezei hadak is, hogy az ajánlási szelvények gyűjtésében megvívják a választási kampány első „ütközeteit”. Az eredmény ismert: a pápai körzetben mindössze három jelölő szervezet volt képes legalább 750 szelvény összegyűjtésére.
A Fidesz 15 ezernél több összegyűjtött szelvényről adott számot, a Jobbik háza táján 3, 3 és fél ezer darabról beszéltek, a szocialisták pedig nem nyilatkoztak, de a szükséges mennyiséget leadták. A három pártból a Fidesz és a Jobbik aktivistái akár házról házra járva is gyűjtöttek, a szocialisták a meglévő-megmaradt szimpatizánsi körre támaszkodva teljesítették a feladatot. (Amíg a korábbi pártstruktúrának legalább a romjai még megvoltak, addig az MSZMP-nek (később Munkáspárt) sem okozott gondot a szelvények összegyűjtése: 1990-ben, 1994-ben játszi könnyedséggel, 1998-ban nagyobb erőfeszítések árán, de állítottak jelöltet.)
Szóval az aktivisták.
Külön síkja a választási kampánynak a leginkább elkötelezett szimpatizánsok mozgása, egymással folytatott vitái, internetes fórumokon bemutatott egymásnak indulásai. Hisznek pártjukban, gyűjtik az álláspontjukat erősítő, az ellenfelét gyöngítő információkat; ezeket villámgyorsan megosztják egymással, kárörvendve göcögnek vagy épp megdermednek; magabiztosnak látszanak, de valójában bizonytalanok, minden jelből következtetni tudnak valamire, de annak az ellenkezőjére is. Az első forduló előtti hétre már alaposan elfáradtak, nyolc hétnyi szórólapozás, szelvénygyűjtés, közterületi jelenlét, plakátolás, baráti társaságokban, esetleg utcai kapukban lefolytatott viták, goromba elutasítások, cinikus megjegyzések alaposan leharcolják a csapatokat; s a küzdőtérre kivonult ármádiákból csak az egyik hivatalos a vasárnap esti díszszemlére. Igaz, a történelem ismer olyan csatákat, amelyek után a küzdő felek egyaránt győztesnek nyilvánították magukat, nem lesz tehát példátlan, ha vasárnap este ismétlődik a história.
De kik látszanak három nappal a megmérettetés előtt sikerre várományosnak?
A héten négy közvéleménykutató publikálta a közelmúltban végzett felmérése eredményeit. Mind a négy felmérés a magyar populáció egészére nézve kiválasztott reprezentatív minta alapján dolgozott, tehát eredményeik országos átlagokat sejtetnek. Ugyanakkor nem árt figyelemmel lenni arra, hogy az országos átlaghoz képest a különböző adottságú, hagyományú választókerületek között lényeges különbségek lehetnek.
A négy közvéleménykutató (Szonda, Nézőpont, TÁRKI, Századvég) egyetért abban, hogy alacsony lesz a részvétel (53 és 64 százalék körül jósolják az urnákhoz járulók arányát), előző mérésükhöz képest valamennyien a Fidesz erősödését jelzik (támogatottsága 56-63 százalék), az MSZP megtorpanását (13-20 százalék között) és a Jobbik stagnálását (10-13 százalék) vetítik előre, valamint azzal számolnak, hogy az LMP 5 és 9 százalék közötti eredménnyel parlamenti párt lesz. Fontos megjegyezni, hogy az adott pillanatban mért eredményeknél is fontosabb az, ha a kutatóknak tendenciákat sikerül azonosítaniuk, hisz akkor az április 11-ig várható folyamatokat is leírhatják.
Igen ám, de mit jelent ez a pápai választókerület esetében? Helyben készült kutatás hiányában csupán a korábbi tapasztalatokat, esetleg megérzéseket vehetjük számba.
A Fidesz és az MSZP jelöltjei egyaránt „erős” jelöltek, az átlagnál jobban képesek mozgósítani saját táborukat; mindemellett dr. Kovács Zoltán húszéves polgármesteri munkájával megalapozta azt is, hogy valamilyen – mégha oly csekély is - elfogadottsága a szocialista szimpatizánsok körében sem zárható ki. Az előző választások eredményei – tulajdonképpen az  1994. évit leszámítva – azt mutatják, hogy a pápai választókerületben a Fidesz országos eredményeinél jobban (akár 12-16 százalékponttal is nagyobb támogatottsággal) szerepel, míg a szocialisták ugyanilyen mértékkel elmaradnak saját átlaguktól.
A Jobbik várható eredménye nehezen jósolható meg, az országos átlagnak mért 10-13 százalékhoz képest listán akár jobban is szerepelhetnek, míg Erőss Bulcsú az „erős” szocialista és fideszes jelölt mellett könnyen elmaradhat saját pártja listás eredményétől.
A közvéleménykutatások által mutatott trendek alapján a lényeges kérdések már eldőlni látszanak (négypárti parlament fideszes többséggel), súlyponti elmozdulásokra számítani már nem nagyon lehet. Nem valószínű, hogy bármely párt olyan üzenetet tud megfogalmazni és elküldeni a választókhoz, ami felülírná az eddigi folyamatokat. Erre már idő nem nagyon maradt, a Jobbik által a választókhoz a napokban eljuttatott kiadvány meglepően durva hangneme és européer párt által vállalhatatlan tartalma pedig inkább kétségbeesett kapkodást mutatnak, semmint a bizonytalankodó radikális szavazók megszólítására alkalmas eszközt.
Bár lehet, hogy nem így van, és a Jobbik e tekintetben is képes arra, hogy meglepetést okozzon. Már csak hármat kell aludni és megtudjuk.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!