Bíró Károly rajzverseny a Tarczyban


2016-05-03 21:29:55  | cikk: Babos Petra  | 


Bíró Károly rajzverseny a Tarczyban főképe
A Tarczy Lajos Általános Iskola hatodik éve szervezi meg a járási rajzversenyt, amely az intézmény volt tanára, Bíró Károly nevéhez fűződik. Az idei megmérettetést az iskola fennállásának 110 éves jubileumához kapcsolódóan szervezték meg. A rendezvényen megemlékeztek a rajzverseny korábbi zsűri elnökéről, Borbély Lajosról is, aki ma ünnepelné 68. születésnapját.

Bíró Károly festőművész 1914. október 28-án született Pápán és egészen haláláig itt is élt. Ősi díszfestő-iparos családból származott. Festői pályáját országos rajzpályázatokon kezdte. Máig ható népszerűségének oka tehetségében és akaraterejében gyökerezik. Eredményes festőpálya mellett elismert és szeretett pedagógus is volt. Tanári pályáját az alsóvárosi katolikus iskolában kezdte, aztán a Római Katolikus Elemiben, majd a Polgári Fiúiskolában tanított. 1944-től a Bencés Gimnáziumban, majd a Zimmermann Iskolában, és végül a Zalka Máté Általános Iskolában oktatta a diákokat. Tanórákon kívül rajzszakkört vezetett. A természet festője volt, a fáké, a hegyeké, a völgyeké, az ezerszínű vizeké és emellett Pápa városáé. Az a festő volt, aki képein megőrizte a város hangulatát. A Dunántúl egyik leghíresebb akvarellistájának tartották.
Régi tárgyak a csendélet témájában

A versenyzőket Venczel Csaba iskolaigazgató köszöntötte, majd az 5-6. osztályosok csendéletet rajzoltak, míg a 7-8. osztályos diákok a régi püspöki épületét, annak belső homlokzatát vetették papírra.
Butiné Kemenczki Anita szervező elmondta, a versenyen 15 tanuló képviseltette magát a város és a környék általános iskoláiból. A rajzversenyt két korcsoportban hirdették meg, az 5-6. és 7-8. osztályosoknak. Az ügyeskezű diákok körében a pasztell, a szén-és a puhagrafit ceruza volt a legnépszerűbb. A legszebb rajzokat a kísérőtanárok és a zsűri tiszteletbeli tagja, Mező Lászlóné amatőr művész értékelte. A zsűri pontozta a sokszínűséget, a látásmódot, az árnyékokat és a térbeliséget is – árulta el a szervező.

Szalai Evelin 7. osztályos diák először indult a rajzversenyen. Evelin korábban nem szeretett rajzolni, rajztehetsége mostanra teljesedett ki. A fiatalt tanára buzdította arra, hogy versenyezzen.
-Rajzórákon alaposan odafigyeltem arra, amit a tanárom mondott, s gyakoroltam is sokat. Én a püspöki épületet rajzoltam le, ami nem volt túl könnyű feladat, de sokféle ceruzát hoztam, és azt hiszem jól meg tudtam oldani a feladatot – mesélte.
A legjobbak oklevélben és értékes könyvjutalomban részesültek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!