Gaál Zsigmond emlékkiállítása


2016-05-03 18:19:13  | cikk: ha  | 


Gaál Zsigmond emlékkiállítása főképe

Az élete nagy részét Ajkán töltő autodidakta festő, Gaál Zsigmond képeiből nyílt kiállítás a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Az 1993-ban elhunyt alkotó hagyatékát özvegye gondozza, aki jó kapcsolatot ápol az Ajkai Kisgrafikai Barátok Körének tagjaival. Ők már többször is bemutatkoztak Pápán, most Gaál Zsigmond festményeit ajánlották kiállításra - a helyi művészetbarátok nagy örömére.

Gaál Zsigmond Zsákán született, egyetlen gyermekként a családban, szülei nagy szeretetben nevelték, a szoros családi köteléknek köszönhetően amikor Zsigmond középiskolába került, mindannyian beköltöztek Berettyóújfaluba. Gaál Zsigmond aztán a debreceni egyetemen szerzett diplomát történelem szakon, majd tanítani kezdett.

1956 októberében titkára lett a helyi forradalmi bizottságnak. A forradalom bukása után bebörtönözték, megkínozták. Csak 1963-ban kezdhetett el újra tanítani, ekkor ismerte meg jövendőbeli feleségét. 1968-ban ismét letartóztatták, szabadulása után bányászként dolgozott, csak később térhetett vissza a katedrára. Fiatalon, 61 évesen hunyt el.

Beszédet dr. Szalay Ferenc mondott, a kiállításon részt vett a festő özvegye is

Ezek a megpróbáltatások kikezdték egészségét, mondta megnyitó beszédében dr. Szalay Ferenc, aki Gaál Zsigmond háziorvosa, később barátja lett. Ám képein nem az őt ért méltánytalanságok, bántalmazások, a meghurcoltatás fájdalma köszön vissza; épp ellenkezőleg, egy optimista, derűs világot tükröznek.

Számos irányzatot kipróbált, a pápai tárlaton majd mindegyikhez található festmény. Ami közös a képekben, hívta fel a figyelmet erre a festő özvegye, az az, hogy még a legkeserűbb alkotásai is optimisták: a templom tornya mindig az égre mutat, a fekete kereszt árnyéka fehér. Gaál Zsigmond vallotta, hogy derűs és szeretettel teli a világ, ezt próbálta ábrázolni színes képein.

Ezt a Gaál Zsigmond-képet Párizsban is kiállították

A festmények közt előkelő helyet foglalnak el az városrészletek, barokk épületek, zegzugos utcaképek jelennek meg vásznain. A képek különös, meseszerű hangulatot árasztanak. Aki teheti, lépjen be ebbe a varázslatos világba, a hónap végéig megteheti, május 31-ig láthatók Gaál Zsigmond képei a könyvtárban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!