Az ittas vezetés veszélyei – folytatódott a rendőrségi előadássorozat


2016-04-30 22:13:32  | cikk: HuHa  | 


Az ittas vezetés veszélyei – folytatódott a rendőrségi előadássorozat főképe
A Pápai Rendőrkapitányság a héten megtartotta a 3 a gyilkos című programsorozatának második előadását, melynek fókuszában az ittas vezetés állt. A Mezőben tartott rendezvényre a város szinte valamennyi középiskolájából érkeztek vezetői engedéllyel rendelkező, vagy közvetlenül a jogosítvány megszerzése előtt diákok.

Dr. Varga Balázs rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője az alkohol járművezetésre gyakorolt hatásáról beszélt a szép számú hallgatóságnak, és egy olyan baleset körülményeit és tanulságait ecsetelte, mely a kapitányság illetékességi területén történt és melynek oka az ittas vezetés volt. Mint mondta, az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függően rendezetlen mozgás, a döntési folyamat megnyúlása, a látás beszűkülése is előfordulhat, nagy mennyiségű alkohol esetén pedig teljes vezetési képességét is elveszítheti a járművezető. Az alezredes hozzáfűzte, a PRK illetékességi területén ritkán fordul elő ittasan okozott baleset, de mivel ez teljesen az emberi magatartáson múlik, egy eset is sok, hiszen azt is el lehetett volna kerülni.

Dr. Varga Balázs rendőr alezredes és Varga Gyula igazságügyi orvos-szakértő tartott előadást

A program másik előadója Varga Gyula igazságügyi orvos-szakértő volt, aki orvosi szempontból vizsgálta az ittas vezetés hatásait. Tájékoztatójában néhány példát is megemlített az ittasan okozott balesetekről. Az orvos-szakértő arra figyelmeztette a diákokat, ne higgyenek a világhálón található mindenféle táblázatoknak, amik azt mutatják, milyen és mennyi alkohol után mennyi idővel szabad volán mögé ülni.
-Ezeket nagyon nagy rátartással szabad csak kezelni! Ha az ember vezet, előtte fél-egy nappal már ne fogyasszon szeszes italt, hogy a legjobb testi és szellemi állapotban legyen a vezetéshez. A vezetés veszélyes üzem, a közlekedésben való részvétel veszélyes üzem, ott teljes fittségben kell lenni.
Varga Gyula hozzátette, gyógyszer és kábítószer hatása alatt sem szabad gépjárművezetésre vállalkozni.

Az előadások után a diákok gyakorlati próbát tettek, egy lábbal hajtós gokartot kellett vezetniük úgynevezett részegszemüvegben, melyből az ittas, a kábítószeres és az éjszaka erősen ittas ember látását érzékelhették. A fiatalokat szemmel láthatóan megzavarta a közlekedésben a torzított látásmód, melyet a szemüveg viselése okozott. Varga László, a Petőfi-gimnázium tanulója szerint nagyon rossz érzés volt, minden homályos volt és mindenből többet látott. A fiatalembernek van jogosítványa, és mint mondta, megtanulta, hogy milyen veszélyei vannak az ittas vezetésnek.

Vezetés részegszemüvegben

A diákokra még egy különleges élmény várt a rendezvényen, egy műszaki mentést és egy autótűz oltást láthattak a pápai tűzoltók bemutatóján. A lánglovagok rendkívül látványos gyakorlatát nemcsak az előadáson résztvevők, hanem a Mező valamennyi tanulója megtekinthette.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!