Szerelmi háromszög


2016-04-30 19:56:12  | cikk: ha  | 


Szerelmi háromszög főképe

Ritkán látni olyan összeillő párt, mint Szabó T. Anna és Dragomán György, kedvesek, közvetlenek, jó humorúak. A költő-író-műfordító házaspár a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Kortárs-Társas sorozatának vendégeként járt Pápán és mesélt szerelemről, alkotásról, regényekről, versekről.

Dragomán György 1988-ban költözött át családjával Marosvásárhelyről Szombathelyre. Írni tizenhárom évesen kezdett, azóta is ez az élete. Valamint persze felesége, Szabó T. Anna, aki szintén erdélyi, ők 1987-ben jöttek át Magyarországra. A két fiatal itt ismerkedett meg. Szabó T. Anna egyetemi évei alatt kezdett publikálni, több napi és havilapba is ír verseket, esszéket, rövidprózát. Eddig hét kötete jelent meg.
Dragomán György elmesélte, hogy neki képekből születnek a történetek. Mindig novellákat kezdett írni, de aztán vannak, melyek regénnyé állnak össze. Ezidáig három regénye és egy novelláskötete látott napvilágot, ezek közül A fehér király mindent elsöprő siker, itthon is és külföldön is, eddig harminchárom nyelvre fordították le. A regény valahol Erdélyben játszódik, valamikor a diktatúra évei alatt, és azt meséli el, hogy milyen kalandok közepette éli túl a tizenkét  éves Dzsata élete legnehezebb évét.

Dr. Hodásziné Pingitzer Andrea beszélgetett a vendégekkel

Ennek folytatása a Máglya, melynek főszereplője a tizenhárom éves Emma, aki a boszorkányos nagymamától tanulja meg a hétköznapok mágiáját és a sorsfordító szertartásokat, ám a saját ereje még ennél is nagyobb: képes nemet mondani a történelmi bűnre, és kilépni a soha-meg-nem-bocsátás örvényéből, mondja a könyvekről Dragomán György. Íródik a trilógia harmadik része is, de Dragomán György türelmet kért az olvasóktól. Mint mondta, nem ír gyorsan, meg kell érni minden mondatnak, tehát idő, évek kellenek egy-egy kész műhöz.

Szabó T. Anna elsősorban költő, rímekben gondolkodik, de a prózát is szereti, sőt, mesét is írt, arról, hogy aki madarat szeret, az égbolt legyen, ne kalitka.... Szerinte a jó kapcsolatban támogatják egymást az emberek, fontos, hogy beszélgessünk, meg kell hallgatni a kritikát, lehet vitatkozni, de haragudni, megsértődni nem. Házasságuk egyik titka, hogy vannak közös céljaik, már-már szerelmi háromszög az övék, mondta nevetve, hisz az írás tölti ki a mindennapjaikat, irodalom, alkotás nélkül nem léteznének.

Türrös diákok olvastak fel Dragomán György és Szabó T. Anna írásaiból

Sokat tud ez a házaspár a szerelemről, 16 éves koruk óta ismerik egymást és ahogy Szabó T. Anna mesélte, már akkor tudta, hogy Dragomán György lesz a férje. Aztán ehhez kapcsolódott Dragomán György is, aki hozzátette, akkor kell nősülni, ha úgy érzi a férfiember, hogy nem tudná elviselni, ha más venné el a nőt. Ő így érezte, 1995-ben összeházasodtak és azóta élnek boldogan, alkotnak együtt, míg meg nem halnak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!