Carpathian Race: Az utolsó méterek is tartogattak izgalmat


2016-04-30 18:47:43  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Carpathian Race: Az utolsó méterek is tartogattak izgalmat főképe
Idén először kapcsolódott be Pápa városa a Carpathian Couriers Race elnevezésű nemzetközi országúti kerékpárverseny küzdelmeibe. Európa egyik legrangosabb, U23-as többnapos viadala harmadszor látogatott el Magyarországra, az első napon Veszprémben három kilométer hosszú prológ várt a mezőnyre, másnap pedig a Bakony legszebb tájait érintve Veszprém és Pápa között 145 kilométer volt a táv. A négyállomásos országúti kerékpárversenyen több mint 30 csapat vesz részt szerte Európából. A 165 fős mezőnyben a jövő nagy versenyzőit köszönthettük, többek között két magyar csapat tagjait is, a Szuper Beton és a Mugen Race-Prolog fiataljait. A veszprémi prológot az Etixx-Quick Step egyik utánpótlás csapatában tekerő új-zélandi Hamish Schreurs (Klein Constantia) nyerte, aki mindössze három perc harminckilenc másodperc alatt abszolválta a távot. A második egyetlen másodperccel lemaradva a holland Stephan Bakker (Cyclingteam Jo Piels), míg a harmadik a belga Lionel Taminaux (ColorCode-Arden) lett. Magyar versenyző sajnos nem végzett az első tíz között. A szombati futamon Veszprém, Nagyvázsony, Pula, Öcs, Nyirád, Tapolca, Kapolcs, Pula, Öcs, Nyirád, Devecser, Noszlop, Pápakovácsi, Pápa volt az útvonal, a versenyzők délelőtt 11 órakor indultak a veszprémi Óváros térről és valamivel 14 óra után érkeztek meg a Fő térre. Az utolsó tíz kilométeren belül sajnos több bukás is történt, a viadal ennélfogva nagy csatát és mezőnybefutót hozott, melyen még az utolsó kanyarok is tartogattak izgalmakat, a célegyenesre ráfordítón ugyanis az élen álló versenyző is bukott, így a lengyel Alan Banaszek szakította át elsőként a képzeletbeli célszalagot az osztrák Alexander Wachter (Tirol) valamint a belga Jonas Castrique (Lotto-Soudal U23) előtt. A legjobb magyar, Moricz Dániel a 29. helyen ért célba, a Szuper Beton csapat versenyzője elégedett volt a terepviszonyokkal és a szakasszal, hosszútávú célja pedig, hogy a közvetlen élboly mögött maradjon.
- Az első, sprintnapon nem sikerült túl jó időt mennem, nem az én specialitásom ez a rövid táv, a szombatival viszont nagyjából elégedett vagyok, szerettem volna a hegyi hajrát megnyerni, sajnos 500 méterrel a hajrá előtt beszorítottak, így kénytelen voltam a végére koncentrálni, a legjobb 30-ba sikerült beverekedni magam, ami elfogadható teljesítmény. Hosszú még a verseny, van még három nap, igyekszem tartani a lépést a többiekkel és a középmezőnyben megragadni.
A befutó után a Fő téren tartották az ünnepélyes eredményhirdetést, a díjakat dr. Áldozó Tamás adta át, a polgármester a rendezvénnyel kapcsolatban elégedettségének adott hangot, mint mondta, ritkák az olyan sport-, vagy kulturális események, melyeket Veszprémmel közösen tudnak megszervezni. - Bízom benne, hogy jövőre is helyt tudunk adni az eseménynek, a visszajelzések alapján jól sikerült az idei, az időjárás is kegyeibe fogadott minket, úgy gondolom, jó házigazdák voltunk, a Fő tér pedig ideális helyszín volt az ünnepélyes eredményhirdetésnek – tette hozzá a polgármester.

A Carpathian Couriers Race a szlovák szakasz után Lengyelországban ér véget.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!