Beszámolók, városfejlesztési tervek, állami támogatás – Ülésezett a képviselő-testület


2016-04-30 00:09:11  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Beszámolók, városfejlesztési tervek, állami támogatás – Ülésezett a képviselő-testület főképe
A Pápai Rendőrkaptányság illetékességi területén elkövetett bűncselekmények, valamint tulajdon elleni és közlekedési szabálysértések száma is csökkent 2015-ben az előző évekhez képest – közölte beszámolójában Szappan Csaba rendőr alezredes, pápai rendőrkapitány a képviselő-testület pénteki ülésén a városházán. A helyi rendőrkapitányság vezetője megjegyezte, a tavalyi évben migrációs többletfeladataik is adódtak a pápai rendőröknek, ugyanis egy részüknek határvédelmi szolgálatot kellett teljesíteniük. Töreki Sándor rendőr dandártábornok, Veszprém megye rendőrfőkapitánya hozzászólásában úgy fogalmazott, a Pápai Rendőrkapitányság az elmúlt évben eredményes munkát végzett, amit az is bizonyít, hogy az itteni rendőrök szakmai mutatói a megyei rangsor élen találhatóak. A képviselők egyhangú döntéssel fogadták el a Pápai Rendőrkapitányság vezetőjének beszámolóját.
Ugyanígy tettek a további beszámolókkal is. Csillag István tűzoltó alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltségének vezetője elmondta, megkezdték az önkéntes szervezetek felállítását a Pápa környéki településeken, míg Horváth Sándor tűzoltó őrnagy, a Pápai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka a tűzoltóság és az önkormányzat közötti kiváló kapcsolatot hangsúlyozta. Ezt Áldozó Tamás polgármester is megerősítette, majd hozzáfűzte, a város mentőfelszerelések beszerzésével továbbra is támogatni kívánja a tűzoltók munkáját. A polgárőrség beszámolója kapcsán a városvezető rámutatott, a polgárőrök tevékenysége komoly segítséget jelent a városi rendezvények biztosításában. A képviselő-testülete elé került még a Sarokkő Baptista Gyülekezet által működtetett Családok Átmeneti Otthona, illetve az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló beszámoló.
Áldozó Tamás bejelentése szerint május elsejétől Mezei László lesz a város új főépítésze, május 26-án pedig emlékülést tartanak a korábbi főépítész, a tavaly elhunyt Winkler Gábor tiszteletére. A polgármester arról is tájékoztatott, hogy a pápai önkormányzat kormánydöntés alapján 482 millió forintos, kötött felhasználású állami támogatásban részesült, ezt az összeget a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. törzstőke-emelésére fordítják. Áldozó Tamás hozzátette, a támogatást a beruházási hitelek törlesztésére kell fordítania a zrt.-nek, amely így megszabadulhat az összes beruházási hitelétől. A támogatás miatt a képviselő-testületi ülésen módosították a város idei évre szóló költségvetését.
Módosították a helyi iparűzési adóról szóló önkormányzati rendeletet is. Ennek alapján a helyi iparűzési adó megfizetése alól 50 százalékos kedvezményt kapnak azok a vállalkozások, amelyek évi 20 millió forint alatti egészségügyi alapellátási tevékenységet folytatnak.
A tanácskozáson a Területi Operatív Program (TOP) pályázataihoz igazodva módosították Pápa Város Integrált Településfejlesztési Stratégiáját, továbbá döntés született több pályázat benyújtásáról. Eszerint a város pályázatot nyújt be az Ipari Park infrastrukturális fejlesztésére, aminek keretében egyebek mellett kerékpárutat és körforgalmat építenének, valamint felújítanák a Juhar utca burkolatát. A Zöldváros Programban a Várkert út és Szent István út kereszteződésében egy körforgalom kiépítésére, továbbá a Belső-Várkert és az Erzsébet-liget rehabilitációjára pályázik Pápa. Emellett a Téglagyári út területrendezésének pályázat útján történő megvalósításával is megpróbálkozik az önkormányzat.
Áldozó Tamástól az ülést követő sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, a Pápa és Vidéke kéthetilap alkalmi lappá alakult. A rendszeres nyomtatott sajtót – az önkormányzat és a Pannon Lapok Társasága (PLT) között köttetett szerződés alapján – részben a Napló napilap, részben pedig a PLT által kiadott, kéthetente megjelenő Pápai Hírlap jelenti majd Pápán.
A képviselők arról is döntöttek, hogy a közeljövőben pápai delegáció utazik több partnervárosba.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!