Önkéntesek a tisztább Pápáért


2016-04-29 21:31:24  | cikk: Babos Petra  | 


Önkéntesek a tisztább Pápáért főképe
A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár hatodik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban tavaszi nagytakarítást végeznek a TeSzedd! önkéntesei. Azért szervezik meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy a résztvevők megtisztítsák szűkebb-tágabb környezetüket.

Városunkban idén is több magánszemély, egyesület, intézmény húzott kesztyűt és vette fel a harcot a szeméttel szemben. A Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Általános Iskola már második éve csatlakozott a kezdeményezéshez. Az ökointézmény fontosnak tartja, hogy a diákokban minél fiatalabb korban kialakítsák a környezettudatos életmódot.
Matting Eszter 6. osztályos diák elmondta, a TeSzedd mozgalom során nemcsak a két iskola közötti részt tisztították meg, hanem az Ötödik utcai ABC áruház, a Gróf út, a Kolozsvári utca és a Kisliget környékét. A fiatal lány hozzátette, fontos, hogy a szép környezetben éljenek, mert ott sokkal jobb tanulni is, ahol tisztaság van. Esztertől megtudtuk, minden hónapban szednek szemetet az iskola környékén, ahol sajnos sok az eldobott hulladék.
Megyeriné Borsó Éva igazgató hírportálunk kérdésre elmondta, remélik, a diákok vigyázni fognak a környezetükre, s óvni fogják a jövőben is.
-Évente kétszer szervezünk papírgyűjtést. A föld napja kapcsán a héten hozhatták a tanulók a papírokat. Eddig 2,5 konténer telt meg.
A munkácsysok havonta összeszedik a szemetet az iskola környékén

A Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, Gál Imre arról tájékoztatott, évek óta rendszeresen csatlakoznak a mozgalomhoz mint ökoiskola, ahol mezőgazdasági és erdészeti ismereteket tanulhatnak a diákok.
-Az iskola környékén szerencsére nincs szemét, de az állami tulajdonú földjeinken van. Ezen a héten onnan is több mint tizenöt köbméter, odahordott illegális hulladékot szállítattunk el. Itt sajnos a gumiabroncson kívül, injekcióstűk és kibelezett hűtök is voltak. Szerencsére elmondható, évről évre egyre kevesebb a szemét. Az iskola erdész tanulói a tanerdő területén szedtek szemetet Jasper Attila, az iskola ökocsoport vezetőjének irányításával.
Hozzátette, tanulóik örömmel vesznek részt minden évben a szemétszedésen, hiszen nekik is jó érzés, ha tiszta környezetben élhetnek, tanulhatnak. A mezős diákok gyakran tapasztalják, hogy mennyire rombolja a környezetet a szemét látványa. A szemléletformáló akció során a tanulók több zsák szemetet szedtek össze a tegnapi nap során.
A mezősök több helyszínen is gyűjtötték a szemetet

A TeSzedd akcióhoz évek óta a Bakonyerdő Zrt. is csatlakozik, akik az idén hat helyszínen gyűjtötték a hulladékot. A Külső-Várkert területén a mezős diákokkal együtt dolgoztak. Kovács Sándor, a Bakonyerdő Zrt.pápai erdészetének erdőgondnoka elmondta, nagyon fontos az erdészet számára, hogy kialakítsák a környezettudatos életszeméletet.
-A szakmánkhoz hozzátartozik a környezetvédelem. Fontos, hogy megóvjuk erdeinket, vizeinket. Nekünk napi feladatunk, hogy vigyázzunk a környezetre. Évente több alkalommal szedünk szemetet a főbb turistaútvonalakon és a közutak mentén – fűzte hozzá az erdőgondnok. Elmondta azt is, vannak koncentrált helyek, ahová előszeretettel szállítják a lomisok a szemetet. Védekezni úgy tudnak ellene, hogy táblákat raktak ki, valamint lesorompózzák az erdő szélét.
A TeSzedd mozgalom május 1-ig tart, így néhány lelkes mezős diák holnap délután a Teveli tó környékét tisztítja meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!