20 millió eurós fejlesztés, négyszázötven új munkahely a pápai Yanfengnél


2016-04-28 22:35:32  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


20 millió eurós fejlesztés, négyszázötven új munkahely a pápai Yanfengnél főképe
A kormány 1,85 milliárd forintos támogatást nyújt a Yanfeng pápai gyáregységének bővítéséhez – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten Vallyon József gyárigazgató, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás polgármester jelenlétében. A vállalat 7,4 milliárd forintos fejlesztést hajt végre Pápán, mellyel 450 új munkahelyet teremtenek. A támogatásról és a beruházásról ma este a helyi sajtó képviselőit is tájékoztatták a gazdasági társaság gyárépületében.

Vallyon József elmondta, a kínai YAI Automotive Trim Systems és az amerikai Johnson Controls vegyesvállalata 2015-ben alakult. A Yanfeng Automotive Interiors a világ vezető autóipari beszállítója, sanghaji központtal 17 országban, 90 telephelyen van jelen és több mint 28 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A pápai Yanfeng Hungary Automotive Interior Systems Kft-nél jelenleg 1600 munkavállaló dolgozik. A gyár 2004 óta működik Pápán hasonló portfólióval: copytech ajtóalkatrészeket, ajtókomponenseket, közép- és tetőkonzolokat gyártanak, termékeik nagy része valódi és részben műbőrből készül, előállításukban a magas szintű gépesítés mellett fontos a dolgozók kézügyessége, ez biztosítja a termékekkel szemben támasztott magas minőséget és szépséget.
-A cégcsoport magyarországi gyártóközpontja kapacitásbővítését tervezi több mint 20 millió euro értékben. Ezzel a befektetéssel 450 új közvetlen munkahelyet teremt. A beruházással presztízsértékű autóipari munka kerül Pápára, nagy német és olasz autógyárak luxus gépjárműveibe fogunk közép- és tetőkonzolokat, valamint komplett ajtópaneleket gyártani.

Vallyon József gyárigazgató a fejlesztés elemeit ismertette

Az igazgató hozzátette, a gyártás bővítéséhez szükséges növelni a jelenleg is magas szintet képviselő szivacsozó kapacitást és az automatizált kárpitozó gépsorokat is. Mindezek mellett környezetet nem károsító műanyag fröccsöntési technológiát is meghonosítanak. Ezekhez új üzemcsarnokot épít a vállalat, a 14 ezer négyzetméter alapterületű épület egyharmadában alakítják ki a fröccsöntő műhelyt, egyharmadában a kárpitozó üzemegységet a többi területen pedig raktár kap helyet. A projekt keretében jelentősen növelik a parkolási lehetőségeket és kialakítanak egy modern tehergépjármű terminált is. A termeléshez szükséges 450 új munkahely többsége betanított munka lesz, de már most keresnek munkavállalókat mérnöki, középvezetői, folyamatfejlesztői munkakörökbe.
-Az új üzemcsarnokban a tervek szerint 2017 májusában kezdődik meg a munka – közölte Vallyon József.

A támogatásról szóló kormánydöntés kapcsán dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő arról szólt, hosszú tárgyalások előzték meg a döntést. A Külgazdasági és Külügyminisztérium külföldi befektetéseket organizáló szervezete részletekbe menően megtárgyalta a tulajdonosokkal a fejlesztés elemeit, a támogatás módját.
– Ilyenkor egyet lehet tenni, köszönetet mondani a beruházónak a fejlesztésért és a kormánynak a támogatásért – fogalmazott. Hozzátette, a városnak fontos célja a munkahelyteremtés és fontos az ipari park fejlesztése is, ahol több mint 70 cég működik és több ezer munkavállaló talált itt állást.

A kormánydöntés előtt dr. Kovács Zoltán véleményét is kikérték a beruházás támogatásáról

Dr. Áldozó Tamás a sajtótájékoztatón kifejtette, a most felépítendő 14 ezer négyzetméteres gyártócsarnokkal közel 50 ezer négyzetméterre bővül az az infrastruktúra, mely az elmúlt 20 évben jött létre az ipari parkban. Ez pedig nagyon jelentős szám. A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2015. évi gazdasági folyamatokról szóló tájékoztatójában az szerepel, hogy a múlt évben az autóipari beszállítóknál 6300 fő dolgozott. Ennek a 6300 főnek közel fele Pápán és a közeli Mezőlakon dolgozik, vagyis Veszprém megyében az autóipari beszállítók súlypontja a pápai járásban van. Ez azt jelenti, hogy a leggyorsabban fejlődő ipari ágazat Veszprém megyében Pápán találta meg a legkedvezőbb feltételeket és ez a súlypont tovább fog erősödni ennek a beruházásnak köszönhetően.

Dr. Áldozó Tamás: a fejlesztés biztos munkahely a pápaiaknak, adóbevétel növekedés a városnak

-A fejlesztés jelentős mértékben hozzájárulhat a pápaiak jövedelmének növekedéséhez, hiszen egyrészt biztos munkahelyet jelent pápai családoknak, másrészt pedig növelni fogja a helyi adóbevételeket, mind az iparűzési, mind az építményadó vonatkozásában. Ezeknek köszönhetően a város gazdálkodása stabilabbá válhat, több olyan terv megvalósítását hozhatja közel, amikkel e beruházás nélkül nem számolhattunk – hangsúlyozta. A polgármester arról is szólt, a fejlesztés különösen megbecsülendő most, amikor a helyi gazdaság nehéz hónapokat él át, hiszen a város egyik legnagyobb foglalkoztatója felszámolási eljárásban van, és bár bíznak a felszámolás sikeres lezárásában, örvendetes, hogy a Yanfeng ilyen mértékben bővíti a foglalkoztatottak létszámát.
-Azt mondhatjuk, itt van az a nagy multi, akinek az eljöveteléről a 90-es évek második felében olyan sokat beszéltünk, de akkor erre nagyon kevés reményünk volt.

Mint megtudtuk, a Yanfeng most is folyamatosan keres munkavállalókat. Az elmúlt évek döntései jelentős munkahely-minőségi változást hoztak: emelkedtek a bérek, jobbak lettek a bejárási költségelszámolás lehetőségei, javítottak a munkakörülményeken és még számos olyan intézkedést hoztak, melyekkel versenyképes munkahellyé vált a cég.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!