A jó karikatúra mosolyt csal az ember arcára, avagy Tomena György karikatúrái


2010-04-07 16:03:20  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A jó karikatúra mosolyt csal az ember arcára, avagy Tomena György karikatúrái főképe
A Várkertfürdő ad otthon a ma reggel 9 órakor megnyílott karikatúra kiállításnak, mely a Pápa és Vidéke egyik munkatársának, Tomena Györgynek az alkotásait mutatja be.
A nyugállományú mérnök alezredes 30 országos és 17 területi újság külső munkatársa. Grafikus, karikaturista, fotós, szakíró valamint a kertészek és kertbarátok sajtóreferense.
1949. december 15-én, Nyúlon született. 1972. óta pápai lakos. Érettségi után a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán folytatta tanulmányait, s ebben az időben jelentek meg első karikatúrái is. Nyugdíjasként a Kertbarát Népfőiskola tagja, szakcikkeket is publikál. Szerepel Gyöngy Kálmán Magyar karikaturisták adat- és szignószótárában is.
- Katonai rajzokkal kezdtem, most meg már civil témájú karikatúrákat készítek. Szerintem egy jó karikatúra megmosolyogtatja az embert, de fontos, hogy ne legyen túl erőltetett sem. Régebben úgy jártam az utcákat, hogy egy jegyzetfüzet is volt nálam és egyből felírtam, ha valami olyat láttam, és amikor hazaértem, megrajzoltam. Ezeket egy archív albumban össze is gyűjtöttem - mondta el Tomena György.
Áldozó Tamás, Pápa város alpolgármestere megnyitójában elmondta, hogy nagy öröm a város számára, hogy büszkélkedhetünk egy kiváló karikaturistával. Minden napilapnak, hetilapnak van olyan műfajú írása, oldala, ami miatt nagyon sokan kezükbe veszik az adott újságot. Régebben sok olyan lap jelent meg, ami csak karikatúrákat közölt. Ez a műfaj az egyik legnehezebb az újságírás terén, hiszen nem mindegy, hogy első ránézésre kiben milyen élményt hagy. Tomena György grafikái sajátos egyéni stílust képviselnek, nem kigúnyolnak, hanem kiemelik a lényegest és elhagyják a lényegtelent. Egyszerű, karakteres ábrázolásmód és jófajta humor jellemzi alkotásait, melyben rengeteg üzenet fogalmazódik meg. 
A megnyitón a Munkácsy Mihály Általános Iskola diákjai működtek közre.

A tárlat április 21-ig tekinthető meg a Várkertfürdő nyitvatartási idejében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!