A francia kapcsolat


2016-04-24 12:01:23  | cikk: ha  | 


A francia kapcsolat főképe

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma jól működő kapcsolatot ápol a chateaubriand-i Lycée Guy Moquet-val. A közel két évtizedes együttműködés már sok pluszt adott a fiataloknak. Számos közös projektben vehettek részt, rendszeresek a kirándulások és népszerű a diákcsere is.

Ebben a tanévben három refis diák töltött három hónapot Franciaországban. Domonkos Anna, Horváth Eszter és Szarka Liliána költözött ki az év elején Chateaubriand-ba. Horváth Eszter elmondta, hogy eleinte nehezen tudtak bekapcsolódni az órákba, de aztán ahogy teltek a napok, egyre többet értettek abból, amit hallottak az iskolában vagy épp a baráti beszélgetésekben. Sokat kirándultak és rengetet tanultak, gyarapodott a szókincsük, gond nélkül, kötetlenül kommunikáltak.

Horváth Eszter sokat tanult Franciaországban, ő segített a tolmácsolásban is

A látogatást most öt francia diák viszonozza, április 2-án érkeztek és május 12-én indulnak majd haza. A Refi kollégiumában laknak, a Petőfi Sándor Gimnázium kéttannyelvű tagozatán járnak be órákra, a szabadidejüket a református intézmény fiataljaival töltik. Sokat kirándulnak, jártak többek közt Pozsonyban és a Balatonnál. Paul Guillot elmondta, hogy Pápa kisebb az ő városuknál, de nagyon kedves hely és az emberek is nagyon barátságosak. Néhány magyar szót is megtanultak, többek közt a csoki, a szia, a köszönöm is megy már magyarul, de a barát volt az egyik első szavuk a nyelvünkön.

Pitó Katalin tanárnő a francia-magyar kapcsolat motorja a pápai református intézményben. Biztatja a diákokat, hogy bátran vágjanak neki az útnak, hisz az anyanyelvi környezet minden tanulónál ugrásszerű fejlődést hozott. De nem csak a nyelvtanulásért ér meg a chateaubriand-i tanulmányút, hanem a sok új barát, a rengeteg élmény is enyhíti a honvágyat. Pitó Katalin tanárnő tapasztalatai szerint a cserekapcsolatban résztvevő diákok toleránsabbak, nyitottabbak lesznek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!