Kamaraest zongorára és csellóra hangolva


2016-04-24 09:18:13  | cikk: ha  | 


Kamaraest zongorára és csellóra hangolva főképe

Különleges zenei élménynek lehettek részesei azok, akik meghallgatták Németh-Vékes Erzsébet és Onczay Zoltán koncertjét a Bartók Béla Zeneiskolában. Németh-Vékes Erzsébet a pápai zeneiskola tanára. Négy éves kora óta zongorázik, a Zeneakadémia különleges tehetségek tagozatán tanult, 2004-ben szerzett diplomát a Zeneakadémia Művészképzőjén, Jandó Jenő volt a tanára. Onczay Zoltán csellista. Németh-Vékes Erzsébettel egyidőben járt ő is a Zeneakadémiára. Már akkor is volt közös koncertjük, de aztán pályájuk különböző utakon futott tovább. Onczay Zoltán külföldön tanult, Németh-Vékes Erzsébet vidékre költözött, de nemrégiben találkoztak és azonnal megfogalmazódott a közös fellépés gondolata.

- Ez az életünk és a szakmánk, s mivel voltak már jó tapasztalataink az együttmuzsikálásról, amikor adódott a lehetőség, azonnal összeállítottuk a műsort. Azzal jó kamarázni, aki temperamentumban és habitusban hasonló az emberhez, valamint fontos, hogy megközelítőleg azonos technikai szinten legyenek a művészek. Mi Bözsével vidámak vagyunk és könnyedek, nagyon szeretünk közösen zenélni - mondta Onczay Zoltán.

Léleksimogató élmény volt a két művész közös koncertje

A kamarazenénél nincs jobb a világon - mondta Jandó Jenő tanítványának még egyetemista korában, s azóta Németh-Vékes Erzsébet is vallja ezt. A zongorista gyakran szólózik, nagyon magányos olyankor a színpadon, mondta a művésztanár, a kamarazene viszont a közös muzsikálásról szól, közös a feladat, a teher, de közös a siker is - és ezt jó megosztani valakivel.

Az est műsora nehéz darabokból épült fel. Beethoven F-dúr cselló-zongoraszonátája volt az első mű, ezt már egyetemistaként is játszották közösen a művészek, valamint elhangzott Schostakovich cselló-zongora szonátája. Ez a két szonáta szerepelt a budapesti koncert repertoárjában is. Bartók I. rapszódiája és Rachmaninov Vocalise-e új darab volt a hangversenyen.

Németh-Vékes Erzsébet az utóbbi hónapokban több koncertet is adott, egyet még decemberben Pápán, a zeneiskola dísztermében, Onczay Zoltánnal pedig februárban lépett fel Budapesten. Szeretné, ha visszatérhetne a színpadra, lendületet venne művészi karrierje, persze csak amennyire a tanítás engedi, tette hozzá mosolyogva. A nyárra már több fellépése is van, muzsikál majd Balatonfüreden, Szentendrén. De nem csak tanít és koncertezik, hanem tanul is, hisz beadta jelentkezését a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájába.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!