Közlekedési verseny általános iskolásoknak


2016-04-21 22:54:52  | cikk: HuHa  | 


Közlekedési verseny általános iskolásoknak főképe
Évek óta két közlekedési versenyre invitálja így tavasszal a Pápai Rendőrkapitányság az illetékességi területén működő általános iskolák diákjait. A Kerékpáros Ifjúsági Kupát az Országos Rendőr-főkapitányság mellett működő Országos Baleset-megelőzési bizottság szervezi meg, megszólítva a felső tagozatosokat, a Magyar Autóklub által életre hívott megmérettetés pedig a 10-12 éves korosztályt várja a Ki a mester két keréken című versenyére – tudtuk meg Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredestől, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadójától.

Az idei megmérettetésre húsz diák érkezett a járás hét általános iskolájából, hogy megoldják az elméleti és gyakorlati feladatokat. Előbbi a közlekedés szabályainak ismeretét mérte fel KRESZ-teszt formájában, utóbbin pedig a kerékpározási tudásukról, ügyességükről adtak számot a gyerekek.
-A KRESZ-teszt természetesen a diákok korosztályához illeszkedett és olyan kérdéseket tartalmazott, melyek a gyerekek közlekedéséhez kapcsolódik – mondta el az alezredes. A könnyebb feladatok a kerékpár kötelező tartozékaira, sebességhatáraira kérdeztek rá, a nehezebbek a közlekedési táblák ismeretét és jelentését kérték számon, és ezúttal is voltak közlekedési szituációkat ábrázoló rajzos feladatok.

A tesztfeladatok illeszkedtek a diákok korosztályához

A teszt kitöltését gyakorlati verseny követte, melyet Tarnai Miklós, gépjárművezető oktató állított össze. A diákoknak egy kerékpáros akadálypályán kellett végigbiciklizniük a lehetőleg minél rövidebb időn belül és hibátlanul. A pályán szlalom, rázópad, szűk folyosó és 8-as leírása is szerepelt, megoldásukhoz rutin és ügyesség kellett.
-Ennél a feladatnál arra vagyunk kíváncsiak, hogy a diákok mennyire tudnak ügyesen bánni a kerékpárral. Ilyen feladatokkal a mindennapi közlekedésük során nem kell megküzdeni, de egy közlekedési szituációt, veszélyhelyzetet, nehézséget szemléltetnek – magyarázta Császárné Elek Veronika. A gyerekek ezúttal is ügyesnek bizonyultak, többen hibátlanul teljesítették az akadálypályát, ami nagy kerékpáros gyakorlottságra vall.

Ilyen volt Sztupák László is, aki a Munkácsy-iskolából érkezett és minden évben résztevője a közlekedési versenynek. A 8. osztályos Laci korábban már az országos döntőig is eljutott és most is azzal a céllal indult, hogy továbbjusson a megyei fordulóra. Mint mondta, a KRESZ-tesztet találta nehezebbnek, de igyekezett ott is jó eredményt elérni. A gyakorlati versenyen jól látszott magabiztossága, ügyessége, ami abból fakad, hogy nap, mint nap kerékpárral közlekedik és sportolás céljára is használja bringáját.

Sztupák László rutinosan bringázott, hibátlanul teljesítette az akadálypályát

A kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója szerint fontos, hogy évente megtartsák ezeket a versenyeket, hiszen ezekre fel kell készülni, át kell nézni, meg kell tanulni a közlekedési szabályokat. A mai kerékpárok már nagy sebességre képesek, a fiataloknak meg kell tanulniuk, hogy van sebességkorlátozás, tudniuk kell, hogy fontos a fékek jól működése és tudniuk kell, hogy milyen közlekedési szituációban hogyan viselkedjenek. A versenyre való készülés során mindez tudatosul a fiatalokban.
Az általános iskolások ma délutáni megmérettetésén legjobban szereplők a megyei illetve a régiós fordulón folytathatják a versengést.

Mint megtudtuk, hasonló közlekedési programot a közelmúltban a középiskolások számára is szerveztek, ők már nemcsak kerékpárral, de segédmotor-kerékpárral és gépkocsival is ringbe szállhattak a továbbjutásért.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!