Gyógy-és fűszernövény projekthét a Munkácsyban


2016-04-21 21:34:17  | cikk: Babos Petra  | 


Gyógy-és fűszernövény projekthét a Munkácsyban főképe
A Pápai Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola április 18. és 22. között egyhetes projekthét keretében ismerteti meg a nyolcadik évfolyamosokkal a különböző gyógy- és fűszernövényeket. A diákok a program részeként hétfőn az iskola sziklakertjének tizenhat féle növényét vizsgálták meg Peng Gyula tanár vezetésével. A szépen gondozott kis kert Tóth József tanár ötlete alapján készült el néhány éve.

Dr. Hauberné Szabó Tímea a program felelőse kérdésünkre elmondta, a projekthét fő célja, hogy a diákok megismerkedjenek a gyógy- és fűszernövényekkel a sok „mű” ízfokozó mellett.
-A nyolcadikosok egész héten a gyógynövényekkel foglalkoztak. Magyar órán olyan verseket tanultak, amelyekben gyógynövények szerepeltek. Rajzórán papírra vetették a növényeket, míg számítástechnikán az interneten kerestek információkat, német órán pedig a német nevüket is megtanulták a növényeknek.

Ma reggel az első órában Bakos Istvánné gyógynövényes gyógyító tartott előadást a gyógynövények jótékony hatásáról és felhasználási területükről.
- Mindazon növényeket, melyeknek valamely részét a bennük lévő hatóanyagok miatt gyógyászati célokra használunk, gyógynövénynek nevezzük. Az ősi kultúrákban elsősorban ezekkel a növényekkel gyógyítottak, több ezer gyógynövényt ismertek. A gyógynövények gyűjtésének, tárolásának szigorú szabályai vannak, amelyet érdemes betartani. Ügyelni kell arra, hogy a fűszereket száraz állapotban, egymástól is elkülönítve, jól zárható, fénytől is védett dobozokban tároljuk. A jól megválasztott és alkalmazott fűszernövények nemcsak ételeink ízvilágát határozzák meg, hanem jelentősen javíthatják az emésztési folyamatokat, a tápanyagok hasznosítását is. Ha valaki gyűjteni szeretne, ügyelnie kell, arra, hogy olyan helyről szedjen, ahol nem vegyszereznek. Én a Holdállás szerint gyűjtök. Figyelni kell arra, hogy ne szedjük le az egész állományt, maradjon utánpótlás. S mindig meg kell bizonyosodni arról, hogy azt a növényt szedjük-e, amit tényleg szeretnénk. Szárítani otthon kell, zörgősre, papírzacskóban tárolva – összegezte a gyógynövényes gyógyító, akinek előadása után a népes diáksereg meg is kóstolhatta a lekvárokat, krémeket.

Kálmán Kitti 8. t osztályos tanuló elmondása szerint nagyon jól sikerült a program. Sok érdekességet tanulhattak meg. Kitti kedvet kapott arra, hogy gyógyteákat igyon a jövőben. A lány a csipkebogyóteát fogja megkóstolni, hiszen abban sok a vitamin. A fiatal elárulta, nagyon ízlett neki a kökény-alma lekvár.
A diákok élvezték a pizza készítést

A projekthét fénypontja a csütörtök délutáni pizza sütés volt az iskola udvari kemencéjében. A diákok a sziklakertben található fűszernövényeket felhasználva készítettek ízlésük szerint pizzákat, amelyeket el is fogyasztottak a kellemes tavaszi időben. A tanulók úgy vélték, jól sikerült a pizza sütés, remélik, a jövőben is lesznek hasonlóan jó közösségépítő programok.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!