Eszter hangja jól szólt


2016-04-21 21:07:07  | cikk: ha  | 


Eszter hangja jól szólt főképe

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ ifjúsági bérletsorozatának utolsó előadása volt a Trainingspot Társulat Eszter hangja című zenés tantermi programja, mely a középiskolát végző, továbbtanulás előtt álló diákokhoz szól elsősorban. A téma ugyanis az új közegbe való beilleszkedés: igazodni kell-e az elvárásokhoz vagy járható a saját út?

Pap Gábor, a Trainingspot Társulat vezetője drámatanár és zenepedagógus is egyben, Pápán is több alkalommal tartott már tréninget drámás szakmai napokon. Foglalkozásai középpontjában a zene áll, így nem meglepő, hogy az Eszter hangja is erre épül. Eszter vidékről felkerül a nagyvárosba egy neves intézménybe, ahol zeneszerzést tanul. A pályamunkája "tiszteletlen", túlságosan őszinte és lázadó. Vajon előadhatja-e?

Weöres Sándor verse adta a darab alapját

A Weöres Sándor Istár pokoljárása című verse nyomán készülő, zenés egyetemi közegbe helyezett játék komoly kérdéseket vet fel. Mit tehet egy új közegbe érkező fiatal akkor, ha „világjobbító” szándéka félresiklik? Hogyan veheti fel a harcot céljai érvényesítéséért? Egyáltalán, létezik-e a művészet szabadsága?

A játszók, Németh Eszter, Boros Ádám, Benya Katalin, Takács Ádám és Manyasz Erika vezetik a történetet, amit aztán időnként megállítanak és megkérdezik a diákok véleményét. Például arról, hogy Eszter álmában milyen bölcs tanácsokat kaphatott akkor, amikor egy nehéz élethelyzet előtt állt. A pápai fiatalok szerint például azt, hogy álljon ki az igazáért és ne adja fel. Aztán arról is beszélgettek, hogy az elnyomás miként jelentkezhet és miért adja fel az elveit az ember. A diákok nem ítélkeztek, próbálták megérteni a szereplőket, kérdeztek, érveltek.

A játszók kisebb csoportokban beszélgettek a diákokkal

Manyasz Erika elmondta, hogy sok helyen, többek közt a Vajdaságban is jártak már ezzel a foglalkozással, és mindenhol azt tapasztalták, hogy a fiatalokat nagyon mélyen érinti a téma. Ez természetes, tette hozzá, hisz életkori sajátosságuk, hogy a szabadságról, az életről gondolkodjanak, és ez mindig tükröződik döntéseikben is - a darab kapcsán és az életben egyaránt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!