Fókuszban az alkoholizmus


2016-04-21 10:16:28  | cikk: Babos Petra  | 


Fókuszban az alkoholizmus főképe
Az Alkoholizmus Elleni Megyei Egyesületek és Klubok Országos Szövetsége, a Veszprém megyei és a pápai Szivárvány Alkohol Ellenes Klub tartott megyei fórumot tegnap, melynek a Jókai Mór Városi Könyvtár adott otthont. Az országos szövetség egy nyertes, - a Norvég Civil Alap - pályázatnak köszönhetően az ország több városában is tartott hasonló fórumokat.

Birloni István szocioterapeuta elmondta, a fórum célja, hogy felhívják a lakosság figyelmét az alkoholizmusra. A fórumon olyan személyek mesélnek, akik már leszoktak az ivásról. A pápai összejövetel célja, hogy megismertessék a lakossággal, hogy az alkoholnak milyen káros hatásai vannak. Mint mondta, 700.000 regisztrált alkoholista van Magyarországon, de közel 1.000.000 főre tehető azok száma, akik érintettek e betegséggel.
-Ha valaki alkoholista lesz, és nem kér segítséget, annak megromlik a családjával a kapcsolata, nem tud a munkájára koncentrálni, a társadalomba beilleszkedni, s ha nem tud dolgozni, elbocsájtják. Ha valaki függő lesz, az csak orvosi segítséggel tud kigyógyulni. Az alkohol ellenes klubok a rehabilitációs időszak után segítenek az embereknek.
Birloni Istvántól megtudtuk, ők azokon az embereken tudnak segíteni, akik beismerik, hogy alkoholisták. Szerinte a prevenciót kellene elsődlegesen fejleszteni, s a fiataloknak elmondani az alkoholizmus veszélyeit, hátrányait.

Perlaki László, a Szivárvány AE Klub elnöke arról számolt be a hallgatóságnak, hogy ő 34 éves korában szokott le az alkoholról, hatalmas akaraterejének köszönhetően.
-Nem szerettem volna elvált és hajléktalan ember lenni. Fontosak voltak számomra a lányaim, azt akartam, hogy lássam őket felnőni. Nem volt egyszerű a dolgom, sok volt az ellendrukkerem. Meg akartam felelni magamnak, s jó példát mutatni másoknak, hogy igenis lehet alkohol nélkül élni. Sajnos sokan nem tudták abbahagyni, közülük már néhányan meg is haltak. Én úgy érzem, egy kincs van a kezemben, ami a józanságot szimbolizálja – mesélte a klub elnöke.

A pápai fórumon Gyarmati Norbert, szombathelyi programkoordinátor a települési, megyei fórumok fontosságáról és szerepéről beszélt, Németh Ferenc szociális munkás pedig a dobai intézetről tartott tájékoztatót.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!