Új növények a belvárosban


2016-04-20 20:31:24  | cikk: HuHa  | 


Új növények a belvárosban főképe
A múlt héten kezdődött meg a Fő téri virágágyások növényeinek cseréje, mostanra már több száz rózsatő díszíti az ágyásokat. A Városgondnokság igazgatója elmondta, a főtéri növénycserét hosszú egyeztetés előzte meg, hiszen a tér tervezőjének hozzájárulása kellett a munkálatok megkezdéséhez. A Városgondnokság tájtervező kertészmérnök szaktanácsadásával készített vázlatot az új növényzetről, melyet a tér tervezőjével egyeztetett és az ő engedélyével kezdődhetett meg a régi növények kiemelése és az újak ültetése.
Elsőként a tér nyugati oldalán, az OTP-től lefelé lévő ágyásokat újítják meg. Ennek első lépéseként talajjavítást végeztek, tőzeggel egyenlítették ki a szintkülönbségeket és szerves trágyával javították a talaj minőségét. Ezt követte a rózsatövek telepítése.
-A tervezői előírás szerint három hosszanti sávra osztjuk az ágyásokat, hiszen ez az elrendezés illik a tér jellegéhez. Az úttest felőli oldalon talajtakaró rózsát ültettünk, körülbelül 350 tövet. A járda felőli oldalon egynyári növények kapnak helyet, az ágyások közepére pedig örökzöldeket ültetünk – adott tájékoztatást Bakó István.

A tér nyugati oldalán már a múlt héten elültették a rózsákat

A rózsaszín virágot bontó rózsák mellett változatos örökzöldek és évelők díszítik majd a zöldfelületeket: borókafélék, tujafélék, babérfélék, mirtuszlonc és kecskerágó, az egynyáriak közül pedig begóniát és nebáncsvirágot választottak a szakemberek, mert ezek jobban viselik az árnyékos időszakokat. Az ültetésnél geotextíliás, mulcs-takarásos módszerrel dolgoznak, ez egyrészt megvédi a területet a gazosodástól, másrészt esztétikailag is mutatós – mondta el Dobos Bernadett kertész, munkavezető.

A múlt héten elkészült a tér nyugati oldalának beültetése rózsákkal, az elmúlt napokban pedig a Plébániasor napsütötte ágyásaiba is beültették a rózsákat. Dr. Péntek Árpád, a városrész önkormányzati képviselője örömmel fogadta a virágosítást, hiszen mint mondta, a Fő tér felújításához kapcsolódó kertészeti tervek alapján telepített növények nem szerették ezt a környezetet, nem tudtak kellően megerősödni, fejlődni.
-Az elmúlt három év tapasztalatai alapján át kellett gondolnunk, hogy növények pótlásával, cseréjével virágosabb összképet kapjon a tér. Ennek megfelelően készült az új terv, mely alapján a Városgondnokság munkatársai az ültetéseket végzik.
Áldozó Tamás polgármester hozzátette, a tér domináns növénye a levendula és bízik abban, hogy a gondozásnak köszönhetően az idén már ez is szebb látványt mutat, olyat, amilyet a tervezők megálmodtak. Az új növények telepítésétől azt várja, hogy jobban bírják majd a városi környezetet és jobban színesítik a teret, mint a korábbiak.

A rózsák után az örökzöldek és egynyári virágok ültetése következik

A városvezető felhívta a figyelmet a belvárosi zöldterületek rendezésére, hiszen a munkálatok nemcsak a Fő teret érintik, az elmúlt hónapokban a kórház épületétől a Kazamatáig láthatók a változások, így például az, hogy a fák környékét mosott kaviccsal töltötték fel, mely egyrészt esztétikus, másrészt nem engedi kiszáradni a talajt. Mint mondta, meg kell becsülni minden területet, ahová virágot, zöld növényt lehet ültetni, és nem ért egyet azzal az aláírásgyűjtéssel, mely azt kéri, hogy a Fő utcán szüntessék meg a zöldterületeket és parkolókat alakítsanak ki a helyükön. Áldozó Tamás megemlítette azt is, a város más területein is terveznek beavatkozásokat, így például remélik, hogy a Zöld város program keretében egymilliárd forintos uniós forráshoz jutnak, amiből a Belső-Várkertet és az Erzsébet-ligetet újíthatják meg, a Külső- Várkert rendezése pedig már meg is kezdődött.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!