"Áldott leszel a városban..." - A Kluge családra emlékeztek


2016-04-20 13:15:33  | cikk: ha  | 


"Áldott leszel a városban..." - A Kluge családra emlékeztek főképe

A pápai Kluge kékfestő műhely alapítására emlékeztek a Kékfestő Múzeum festőkertjében. A Gróf Esterházy Károly Múzeum annak kapcsán szervezte a megemlékezést, hogy 230 éve, 1786-ban említi először hivatalos irat pápai polgárként Carl Friedrich Kluge-t. Az évforduló adta az apropóját annak is, hogy a Kluge család restaurált síremlékét felállítsák a múzeum kertjében.

A Türr István Gimnázium kórusa az Örömódával köszöntötte a vendégeket, majd dr. Áldozó Tamás polgármester szólt arról, hogy a XVIII. század mostohán kezelt korszaka a magyar történelemnek, pedig ezek azok az évtizedek, amikor újjászületik az ország: fejlődnek a városok, külföldi, főként német iparosok érkeznek hazánk területére, megélénkül a kereskedelem. A korszak szép példája a Kluge család pápai tevékenysége, mondta dr. Áldozó Tamás.

A Kluge család sokat tett a városért - mondta dr. Áldozó Tamás

- A Kluge dinasztia generációról generációra gazdagította a várost, a helyi ipart, az egyházat, a kulturális életet. Épp ezért köszönetet mondok mindazoknak az elhivatott munkatársaknak, akik az elmúlt években, még akkor is, amikor a gyűjtemény sorsa bizonytalan volt, meggyőződésükkel hitett tettek amellett, hogy ennek az anyagnak tanúskodnia kell a Kluge családról, a pápai kékfestésről - mondta a város polgármestere.

Polgárdi Sándor esperes arról beszélt, hogy a Kluge család elválaszthatatlanul kötődött az evangélikus egyházhoz. Kluge Károly, akinek már több felmenője is kelmefestéssel foglalkozott, 1783-ban tapasztalatgyűjtő vándorút után Magyarországra érkezett, 1786-ban pedig már ott van a neve a pápai templomépíttetők közt. Az evangélikus gyülekezetben több Kluge-leszármazott, családtag is vállalt tisztséget: felügyelők, nőegyleti elnökök is kerültek ki közülük. Ezen az alkalmon mély hálával kell köszönetet mondani a családnak, emléküket a pápai evangélikus gyülekezet is őrzi, mondta az esperes, aki Mózes ötödik könyvéből vett igével zárta gondolatait: „Rád szállnak mindezek az áldások… Áldott leszel a városban…”

Dr. Nagy L. István, a Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója beszédében kitért arra is, hogy sok mindent köszönhet a város és a hazai kékfestés is a Kluge családnak. Mint mondta, szerencsére sok irat maradt fenn, a Kluge család az egyik legjobban "dokumentált" dinasztiája a városnak, így tevékenységükről sok információja van az utókornak. Dr. Nagy L. István megemlítette Karcsay Béla nevét is, aki a két világháború között vezette az üzemet, kiemelkedő egyénisége volt a város gazdasági, kulturális életének.

A család emlékhelye a múzeum árnyas udvarában található

Az évforduló kapcsán a múzeum igazgatója meghirdette a "Kékfestő emlékeim" című pályázatot, melyre várják mindazok jelentkezését, akiknek birtokában kékfestő termék van, legyen az terítő, ruha, anyag, használati vagy dísztárgy. Arra kérik a tulajdonosokat, hogy juttassák el ezeket a múzeumba, ahol majd nyilvántartásba veszik és egy kiállítás keretében be is mutatják a kékfestős darabokat.

A megemlékezés végén dr. Áldozó Tamás polgármester, Polgárdi Sándor evangélikus esperes és dr. Nagy L. István helyezett el koszorút a Kluge család festőkerti emlékhelyénél.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!