Kérdések a Külső-Várkert parkosításáról, fakivágásairól


2016-04-20 09:29:18  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Kérdések a Külső-Várkert parkosításáról, fakivágásairól főképe
A Külső-Várkertben zajló területrendezéssel kapcsolatban tett fel kérdéseket a nyilvánosság előtt Grőber Attila önkormányzati képviselő. Amint többször is beszámoltunk róla, a Vajda Péter-lakótelep mögötti területen rekreációs célokat szolgáló parkerdő kialakítását kezdték meg a Bakonyerdő Zrt. szakmai irányításával és munkájával – illetve a városgondnokság közreműködésével – február elején.
Grőber Attila a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt napokban többen megkeresték a környéken élők közül azzal az észrevételükkel, panaszukkal, hogy meglátásuk szerint a Vajda-lakótelep mögött jelentős fakitermelést, fakivágást hajtottak végre. Az ezzel kapcsolatban felmerült kérdésekre szeretnének választ kapni. A szocialista önkormányzati képviselő a város és a Bakonyerdő Zrt. között köttetett együttműködési megállapodás egyes részeit ismertetve megjegyezte, a parkerdő kialakítása három ütemben történik, az első szakasz április 30-ig tart, az erdészeti cég pedig 120 darab fa kivágására kapott engedélyt.  Grőber Attila és az itteni lakók – akik közül egyébként többen is eljöttek a sajtótájékoztatóra – tudni szeretnék, a Bakonyerdő Zrt. betartotta-e ezt a mennyiséget, ugyanis a helyszínen található farakások alapján felmerülhet a gyanú, hogy ennél a számnál több fát vágtak ki.

Az ellenzéki politikus hozzáfűzte, a fakivágási engedély szerint a kivágott fák 95 százalékát – azok rossz minőségére való tekintettel – helyben megsemmisítik, hogy az esetleges betegségük ne terjedhessen át más növényekre. – Szeretnénk tudni, hogy ezek a fák valóban olyan betegek-e, hogy kizárólag itt, a helyszínen lehet felaprítani, megsemmisíteni őket? – kérdezte Grőber Attila. Emellett arra is kíváncsi, milyen szempontok szerint nyilvánítják tájidegennek a kivágott fákat, továbbá egészséges fák is „eltűntek-e” a Külső-Várkertből.
– Tudni szeretnénk, a Bakonyerdő Zrt. betartotta-e az együttműködési megállapodás minden pontját. Azt is jó lenne megtudni, hogy mikor valósul meg a parkerdő kialakításának második és a harmadik üteme, ugyanis erre nem szerepel határidő az együttműködési megállapodásban – mutatott rá a képviselő, aki megjegyezte: az első ütem végéig, azaz április 30-ig a fakitermelése során keletkezett kis területek, üres foltok fásítását is el kellene végezni, ám mindez megvalósulásának eddig még nem látható nyoma. Ehhez kapcsolódva a Pápa Városi Televízió munkatársa a helyszínen elmondta, információik szerint az április 30-ai határidőig a Bakonyerdő Zrt. 160 darab, 10-15 centiméter átmérőjű fát ültet el a szóban forgó területen.

Grőber Attila a sajtótájékoztatón jelezte, a Külső-Várkertben tapasztaltak miatt önálló képviselői indítványt nyújt be, hogy a Bakonyerdő Zrt. számoljon be a képviselő-testület előtt az együttműködési megállapodás jelenlegi állapotáról és a későbbi terveiről.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!