Két évszázad fúvószenéje Pápán


2016-04-17 18:13:59  | cikk: ha  | 


Két évszázad fúvószenéje Pápán főképe

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság egyik felvállalt feladata a helyi értékek felkutatása, bemutatása. Az első ilyen tematikus alkalmukat a Városháza aulájában tartották, ahol a pápai fúvószene történetével ismerkedhettek meg az érdeklődők Horváth Adrián most megjelent könyve kapcsán. Az alkalmon Baloghné Uracs Marianna, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság alelnöke köszöntötte a vendégeket, majd dr. Hermann István, a helyi értéktár bizottságának elnöke ismertette az eddig számba vett pápai értékeket. Ezek között ott van Pápa Város Fúvószenekara is, melynek történetét a karnagy, Horváth Adrián dolgozta fel.

A Két évszázad fúvószenéje Pápán már első ránézésre is egy nagyon szép, igényes kötet, ha pedig belelapozunk, hamar nyilvánvalóvá válik, hogy egy részletes, forrásgazdag, fotókkal, kottákkal kiegészített könyvet tarthatunk a kezünkben. Horváth Adrián nemcsak Pápa Város Fúvószenekarának karnagya, hanem a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája énektanára is. Itt kezdett el Gáty Zoltán munkásságával foglalkozni, a református gyűjtemények levéltárában és könyvtárában végzett kutatásai közben rábukkant a város fúvószenei életére vonatkozó dokumentumokra is.

A zenekar idén ünnepli újjáalakulásának 70. évfordulóját

A könyv stílszerűen több tételben tekinti át a pápai fúvószene több évszázados történetét. Városunk azon kevés települések közé tartozik, amely számos fúvószenekarral büszkélkedhetett. Működött Pápán templomi, polgárőr- , nemzetőr-, tűzoltó-, főiskolai-, cserkész, levente-, katona- és városi zenekar is. A legrégebbi írásos emlék 1795-ből származik, mely városi fúvószenekart említ. Feltételezhető, hogy a németek hozták magukkal a fúvós zenei kultúrát, mely hamar népszerű lett.

A Pápai Magyar Fegyveres Polgárság Zenekara 1795-1848-ig muzsikált, őket a nemzetőrség zenekara váltotta, 1949-ig működve. Adatok hiányában úgy tűnik, hogy a szabadságharc bukása után egészen 1884-ig elnémultak a fúvós hangszerek Pápán. 1884-ben megalakult a tűzoltózenekar, mely kisebb szünetekkel az 1930-as évekig működött, a hangszerek és a tagok egy része átkerült az időközben megalakult leventezenekarba. Ezzel egyidőben a tanítóképzőnek, a cserkészeknek, a frontharcosoknak, katonáknak is volt zenekaruk, 1940-46-ig muzsikáltak.

Egykori tagok, zenebarátok, családtagok is ott voltak a könyvbemutatón

Bár nem bizonyítható jogfolytonosság, ezek a zenekarok voltak tulajdonképpen az elődei Pápa Város Fúvószenekarának, melyet a hivatalos iratok szerint 1946-ban alapítottak. A karnagy Bircher József lett. A zenekar történetének 70 évét, a jelentősebb eseményeket, nagyobb rendezvényeket, utazásokat, sikereket részletesen ismerteti Horváth Adrián, mellékletekkel, korabeli újságcikkekkel, riportokkal hitelesítve a történteket. A könyv megírásához nagy segítséget jelentett számára többek közt Kemeczki Anita tollából megjelent történeti áttekintés, mely a zenekar 60 éves jubileumára jelent meg. A kötet tételei közt ott van még a karnagyok, a kitüntetettek és a jelenlegi tagok névsora is.

A könyvbemutatón az írást és a szót kiegészítette a zene, Pápa Város Fúvószenekara ezúttal is bizonyította, hogy valóban helyi értéket jelentenek a város számára.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!