A Hónap műtárgya: Mészáros Ilona festményei


2016-04-16 20:29:47  | cikk: Babos Petra  | 


A Hónap műtárgya: Mészáros Ilona festményei főképe
A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ 2014 márciusa óta szervez havi rendszerességgel kiállítást, melyen pápai és környékbeli művészek mutatkoznak be.
Ebben a hónapban Mészáros Ilona, - akit a városban mindenki Inciként ismer - festményeit láthatja az érdeklődő közönség egy hónapon keresztül.
Az alkotó 1959-ben Mihályházán született. Nagycsaládban nőtt fel, ezért nem volt lehetősége, hogy a Képzőművészeti Főiskolán tanuljon tovább, így fodrász, később mesterfodrász lett.
-Tanulókkal is foglalkoztam, mert emberekkel mindig szerettem bánni és a versenyek során a kreativitásban is kiélhettem magam. Családunkban többen űzték hobbi szinten a festészetet, valószínű onnan is ered a szeretetem e művészeti ág iránt.  Nagyon sokat dolgoztam, ezért kevés idő jutott arra, hogy foglalkozzam vele, de mindig ott volt a vágy, hogy bővebben is megismerjem a titkait. Az 1990-es évek elején kezdtem el intenzívebben tanulmányozni a festészet rejtelmeit, majd ez lett a szórakozásom, ami a mai napig tart. Később ismerőseim bátorítására beadtam a képeimet zsűrizésre, amelyeket többségében ki is állítottak. Tirnován Ari Vid alkotótáborában, később a Képzőművészeti Szabadegyetem pápai művésztelepének foglalkozásain többször is részt vettem, amit Borbély Lajos vezetett. 1 évig jártam Horváth Lajos festőművészhez, majd a 12-es színkörbe, ahol havi szinten portrékat rajzoltunk Borbély Lajos művésztanár vezetésével – mondta el magáról a művész.
Példaképének Markó Károly festőművészt tekinti, az ő művészetét kedveli. Mészáros Ilona leginkább olajjal és pasztellel szeret dolgozni. Kedveli a tájképeket és a csendéleteket, de portrékat is előszeretettel készít. Számos kiállítása volt már Pápán a színházépületben, a HEMO-ban és a Somogyi Galériában, de bemutatkozott Devecserben és Veszprémben is.
A színházépület földszinti előterében kiállított képek között, főként kedvencei, a tavaszi várkerti fák, a téli Bakony-ér, tavirózsák, pipacsok és egy csendélet is megjelenik.
Hangulatos és szemet gyönyörködtető festményeit a hónap végéig tekintheti meg a művészetbarát közönség a JMSZK nyitva tartási ideje alatt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!