Aggasztó állapotú a tetőszerkezet


2016-04-16 16:09:46  | cikk: ha  | 


Aggasztó állapotú a tetőszerkezet főképe

1784-ben épült a pápai evangélikus templom, melyet 1884-ben bővítettek ki, ekkor nyerte el mai formáját. A Gyurátz Ferenc utcai gyülekezet igyekezett rendben tartani az épületet, mostanra azonban elkerülhetetlenné vált a tetőszerkezet cseréje. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a beruházást az EMMI 12 millió forinttal támogatja, az egyházi épített örökség védelmét célzó pályázatának keretében. Ezt az összeget Pápa Város Önkormányzata, valamint a Pápai Evangélikus Egyházközség is 1-1 millió forinttal egészítette ki, a Magyarországi Evangélikus Egyház pedig biztosította a fennmaradó 2.836.000 Ft-ot, mivel tavaly év végén úgy tűnt, 17 millió forint elég lesz a rekonstrukcióra.

Hatalmas repedés is látható az egyik ablaknál

Mostanra azonban kiderült, hogy a helyzet súlyosabb az előzetesen felmért állapothoz képest, mondta Polgárdi Sándor esperes. Az egyházközség megkapta az építési engedélyt, de vannak még tisztázásra váró kérdések. Polgárdi Sándor épp ezért műszaki egyeztetésre hívta az érintett szakembereket, hogy a feltárt műszaki problémákra milyen megoldási tervet ajánlanak, valamint ezt követően kalkulációt is vár az egyházközség, hogy mennyivel nőnek a rekonstrukció költségei. A templom padlásán levő 1884-es téglákat fel kell szedni, a lépcsők, a toronysüveg szerkezete is rossz állapotú, mondta az esperes.

Mekota Ervin műszaki ellenőr elmondta, hogy a tetőszerkezet életveszélyes, van olyan gerenda, mely teljesen elkorhadt, a beázások, a kártevők, a gombásodás miatt. A födémszerkezet állapotát még vizsgálják. A templombelsőbe lépve az is látható, hogy a karzat oszlopai is eltérnek a függőlegestől, tisztázásra vár, hogy e mögött milyen tartószerkezeti probléma húzódik.

A szakértői egyeztetés résztvevői

Az egyeztetésre Polgárdi Sándor esperes meghívta a faanyagvédelmi szakembert, a tervezőt, a műszaki szakértőt és a statikust is. A kooperációs megbeszélés célja az volt, hogy közösen találjanak választ a felmerülő problémákra és a rekonstrukció ne átmeneti megoldást jelentsen, mondta az esperes, hozzátéve, hogy mihelyst kiválasztják a kivitelezőt, kezdődhet a munka, de az egyes fázisok ütemezését még ki kell dolgozni.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!