Régészeti mozaik - a brigetioi caldarium


2016-04-16 14:59:33  | cikk: ha  | 


Régészeti mozaik - a brigetioi caldarium főképe

A Gróf Esterházy Károly Múzeum havi rendszerességű Régészeti mozaik című előadássorozata egyre népszerűbb. Minden alkalommal egy-egy érdekes lelet, ásatás a téma. Az április összejövetel vendége dr. Bartus Dávid egyetemi adjunktus volt, aki az ókori Brigetio közelmúltban előkerült érdekes leleteiről beszélt.

Az ókori Római Birodalomban, hatalmas kiterjedése ellenére is csak harminc olyan városi rangú település volt, ahol légió állomásozott, ezek közül kettő a mai Magyarország területén: Aquincum és Brigetio. Brigetio Komárom, Szőny helyén állt az időszámításunk utáni első századokban. A településkomplexum három részből állt. A katonai tábor a határvédelmet látta el, köré épült a több hektáros katonaváros, ettől nem messze pedig egy polgárváros alakult ki.

Az ókori Brigetio területén 1992 óta rendszeresek az ásatások, mondta dr. Bartus Dávid

Brigetio a Római Birodalom harminc legfontosabb városának egyike volt, de szervezett, rendszeres ásatásokat csak 1992 óta végeznek itt. A feltárások számos eredményt hoztak, mondta dr. Bartus Dávid. A legtöbb régészeti tevékenység a polgárváros területén zajlott, de 2014-ben, egy gátépítést megelőző feltárások során több mint egyhektáros területen épületmaradványokat, fűtőcsatornákat, az épületek padlóját alátámasztó oszlopokat tártak fel.

A legjelentősebb lelet egy legalább 800 négyzetméteres fürdőkomplexum felfedezése volt. Az nyilvánvaló volt, hogy egy ilyen jelentős településen, mint Brigetio, kellett lennie akár több fürdőnek is, hisz az ókorban ezek a helyek a közösségi, társadalmi élet színterei voltak. A római fürdők több részből álltak, számos medence várta a polgárokat és a katonákat, volt hideg, meleg és forró vizes medence is. A caldarium volt a forró fürdő, ennek maradványait találták meg a régészek, mondta dr. Bartus Dávid, hozzátéve, hogy nagyon jó állapotban megmaradtak a falak és a padlófűtés elemei. A régészek májusban folytatják az ásatásokat.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!