Légzsákrobbantás, palacsintasütés és „békák” versenye a tóparton - Szakmák Éjszakája Pápán


2016-04-16 12:47:56  | cikk: Babos Petra  | 


Légzsákrobbantás, palacsintasütés és „békák” versenye a tóparton - Szakmák Éjszakája Pápán főképe
Első ízben tartottak Szakmák Éjszakája elnevezéssel szórakoztató programokat az ország több szakképzési centrumában. A Szegedi Szakképzési Centrum kezdeményezésére indult eseményen országszerte több mint 300 helyszínen, 700 vállalkozás részvételével, több mint 4000 programon vehetnek részt az érdeklődő fiatalok és felnőttek. A rendezvényhez a Pápai Szakképzési Centrum is csatlakozott, így városunkban két helyszínen várták az érdeklődőket, a Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolájában és a Pápai Szakképzési Centrum Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiumában.
Sági István, a Pápai Szakképzési Centrum vezetője kérdésünkre elmondta, sokféle éjszakát rendeztek már, múzeumok, kutatók, fürdők éjszakáját, s úgy gondolták, miért ne lehetne Szakmák Éjszakája is.
-Mi nem csak színes és szórakoztató programokat, hanem ennél sokkal többet kínáltunk. Az est során végigjárhatták az érdeklődők a pápai szakképző iskolákat, betekintést nyerve az ott folyó munkába. A programokon 18 és 22 óra között vártak a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Arra törekedtünk, hogy a látogatók az intézményeinkben oktatott szakmákba betekintést nyerjenek játékos formában.
Az Acsádyban például a szakácsok palacsintát sütöttek, a villanyszerelők fogyasztást mértek, az autószerelők légzsákot robbantottak, a festők paintball-al célba lövöldözhettek, míg a szociális gondozók és ápolók különböző méréseket végeztek. A Közgázban raklapmozgatást lehetett kipróbálni a logisztikus szakma keretében, de betekintést nyerhettek a raktári számítógépes nyilvántartásba is, az adózásról is szó esett, és az adóbevallását is elkészítették annak, aki kérte. Néhány lelkes érdeklődő zenére gépelhetett a tízujjas technikával.
Sági István kiemelte, céljuk, hogy az érdeklődőkben a szakmákról ne az a kép alakuljon ki, hogy itt mindenki olajos, koszos lesz, hanem, hogy közelebb vigyék a szakképzést és az iskolát egymáshoz. Remélik, jövőre lesz folytatása a kezdeményezésnek, legközelebb talán egy kicsit korábbi időpontban, a pályaválasztás előtt.
A legbátrabbak felmászhattak a szerelőállványra is, persze védőfelszerelésben

Mátics Tibor, az autószerelők szakoktatója elmondta, egy régiséget és egy versenyautót tekinthettek meg a látogatók. A szerelőműhelyben pedig bemutatták, hogy mit olvasnak le a műszerek, vagyis, hogy a számítástechnikai eszközök mit mutatnak, kiolvasták a hibakódokat, és beszéltek a használtautó értékesítésről, elmondták mire érdemes odafigyelni a vásárláskor. Az est fénypontja a légzsákrobbantása volt, amit szerencsére sokan csak itt láthattak először.
A szakoktató hozzáfűzte, manapság egyre nagyobb az érdeklődés erre a szakmára, de jó szakember csak abból lesz, aki tényleg érdeklődik és szorgalmas. Az iskolában jelenleg 80 autószerelő tanul.
Koppány Jánosné, a Pápai Szakképzési Centrum Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma szakmai gyakorlati oktatásvezetője elmondta, az általuk oktatott szakmák érdekességeire hívták fel a figyelmet. A kezdeményezést nagyon jó gondolatnak tartotta, s a jövőben az itt felvetett ötleteket majd alkalmazni fogják a beiskolázáskor.
-Elsősorban a hetedikes diákokat vártuk, akik jövőre állnak a pályaválasztás előtt, szerettük volna nekik és szüleiknek bemutatni, mit is kínál a Közgáz. A logisztikai képzésünket a logisztikai eszközök bemutatásával próbáltuk az érdeklődőkkel megismertetni, így békák versenyét rendeztük, melynek során bóják között kellett haladni. A tachográf használatáról és nem használatáról a rendőrség egyik munkatársa tartott előadást. A pénzügyi, számviteli ügyintéző szakmánál az adóbevallásról esett szó, de a hétköznapok statisztikájába is bepillantást nyerhettek a jelenlevők. Volt még reklámplakát készítés, hétköznapi öltözködési protokoll és logisztikus előadás New Yorkról.
"Lassan gépel? Majd mi felpörgetjük!" Gépírás játékosan

-Jelenleg hetedik osztályos vagyok és úgy gondoltam, eljövök a Közgázba, megnézem, milyen szakmák vannak itt. Nagyon tetszett a program, jól éreztem magam. Kiváló ötletnek tartom ezt a kezdeményezést, szerintem izgalmas dolog, hogy éjszaka ellátogathattunk az iskolába. Legjobban a targoncás verseny tetszett, ez nagyon mókás volt. Az est során az Acsádyba is elmegyek majd – mesélte Szabó Krisztián.
A Pápai Szakképzési Centrumban Zircen, Zánkán és Várpalotán várták még az este során az érdeklődőket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!