Erdélyi Hamupipőke


2016-04-14 18:59:08  | cikk: ha  | 


Erdélyi Hamupipőke főképe
Több mint ötven éves hagyományra tekint vissza a nyárádszeredai néptánc mozgalomra épülő Bekecs Néptáncegyüttes, mely több átalakulás után 2007-ben újraszerveződött és ebben a felállásban működik jelenleg is. 2011-től az erdélyi egyesület a Nyárád mentén több tánccsoportot is indított kisiskolások és gimnazista tanulók számára, akiket a Bekecs Néptáncegyüttes felnőtt tagjai oktatnak. 2014-ben részt vettek a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató versenyben, melynek különdíját is elnyerték.

Pápán már jártak 2012-ben, akkor folklórműsorral lepték meg a közönséget, most pedig a Hamupipőke című táncjátékukat hozták el városunkba a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ szervezésében. Pápa volt mostani magyarországi turnéjuk utolsó állomása, mondta Benő Barna, a táncegyüttes vezetője.

Nem ő az igazi - mondja a királyfi

A Bekecs Néptáncegyüttes felnőtt tagjai táncolnak és tanítanak is, de hogy ezt ne csak szabadidejükben tehessék, elindították a folyamatot, hogy ne amatőr, hanem hivatásos társulatként dolgozhassanak. Erre már csak azért is szükség van, mert állami támogatást nem kapnak, de egyre több nagyobb produkciót, táncszínházi előadást visznek színre. Ahhoz, hogy ezt biztonsággal megoldhassák, szükség van saját táncosokra, akiknek a tánc a munkájuk is. Így jöhetett létre a Hamupipőke című táncos mesejáték is, mondta Benő Barna, ami az első ilyen vállalkozás a társulat életében.

Amikor úgy döntöttek, hogy színre visznek egy mesét, akkor először azt vették számba, hogy ők mit várnának el egy táncjátéktól. Úgy gondolták, fontos, hogy közismert történet legyen, de ugyanennyire fontos, hogy magyar is legyen. Kompromisszumot kötöttek: Hamupipőke valóban ismerős minden gyereknek, az erdélyi táncosok azonban belecsempészték a magyar szálat is. Kevesen tudják, de a szegény mostohalány történetét nemcsak a Grimm fivérek dolgozták fel, Benedek Elek is gyűjtött ilyen történetet. A két változatot gyúrta egy előadássá a Bekecs Néptáncegyüttes.

A Bekecs Néptáncegyüttes magyar Hamupipőkéjének egyik szép jelenete

A Benedek Elek-mesében például Hamupipőke a templomban ismerkedik meg a királyfival, ezt beleszőtték a játékba, mely interaktív módon vonja be a gyerekeket az előadásba. Így például a nézőtéren is keresgetik a lányt, akinek jó a lábára a cipellő és a közönség segítségét kérik a próbáknál is. A tánc és a szöveg együtt viszik előre a történetet, mely ugyan ismerős, de a szép koreográfiák elvarázsolták a közönséget a tündérkeresztanya segítsége nélkül is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!