Az első ezer nap egy életre szól


2016-04-14 20:15:06  | cikk: Babos Petra  | 


Az első ezer nap egy életre szól főképe
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja "Segítünk, hogy segíthess!" elnevezéssel, gyermek-egészségügyi előadássorozatot indított útjára tavaly. A program áprilisi összejövetelén egy manapság igen aktuális témáról, a gyermekelhízásról esett szó. A Napsugár Bölcsödében tartott rendezvényen Pintér-Papp Eszter, a pápai csoport vezetője, a támogató szolgálat szolgálat vezetője köszöntötte a megjelenteket, s gratulált az előadónak, dr. Lőrincz Matild gyermekorvosnak, akinek nemrégiben volt a születésnapja.

A doktornő előadásában hangsúlyozta, az utóbbi öt évben nőtt a gyermekkori elhízások száma.
-Nemcsak a felnőttek körében, hanem a gyerekek között is egyre több elhízottal találkozunk. A felnőttkori, súlyosnak tekinthető elhízás már gyermekkorban elkezdődik. Az élet első 1000 napja, a fogantatástól a gyermek 2 éves koráig tartó kiemelkedően fontos időszak, mert első 1000 napjukban a gyermekek egész életüket meghatározó fejlődésen mennek át. Az elhízásban főleg a környezeti ártalom, az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód a hibás leginkább, de a stressz is nagyban befolyásoló tényező.
Magzati korban, majd a születést követő első években a szervezetükben soha meg nem ismételhető minőségi és mennyiségi változások mennek végbe. Éppen ezért, már az édesanya egészségi állapota, táplálkozási és életviteli szokásai is befolyásolják születendő gyermeke későbbi elhízásra való hajlamát, csakúgy, mint egyes betegségek, például a diabétesz kialakulásának kockázatát – mondta a doktornő.
A táplálék piramisról is beszélt

Dr. Lőrincz Matild kiemelte az anyatej fontosságát, hiszen abban sok vitamin van, ami a tápszerekben nincs.
-A legújabb kutatások szerint a genetika kisebb mértékben felelős a felnőttkori egészségi állapotért, mint azt korábban gondoltuk. Egészséges felnőtt egészséges gyermekből lesz, fontos tehát, hogy a magzati kortól kezdődően a kisdedkoron át, folyamatosan a megfelelő összetételben kapják meg a gyerekek az ásványi anyagokat, vitaminokat, fehérjéket – fűzte hozzá.
-Az elhízáshoz a magas sótartalmú ételek is hozzájárulnak a túlzottan cukrosak mellett. Természetesen a gyermek ehet édességet, de csak „ünnepnapon”, jutalomként. A szülő feladata tehát az, hogy ne szeretesse meg a picivel az édes üdítőitalt, s akkor ő nem is kéri azt – zárta gondolatait.

Az előadássorozat májusban folytatódik, amikor is utazási jó tanácsokkal látja el a köztiszteletben álló doktornő a hallgatóságot.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!