39 munkáltató, 650 állásajánlat az állásbörzén


2016-04-12 22:16:40  | cikk: Babos Petra  | 


39 munkáltató, 650 állásajánlat az állásbörzén főképe
Hatodik alkalommal szervezte meg a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Pápai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya az állásbörzét, melynek a Városi Sportcsarnok adott otthont. Az idei évben 650 állásajánlatot kínált 114 különböző munkakörben 39 foglalkoztató. Az érdeklődők száma meghaladta a 800 főt. A szakképzettséget igénylő munkakörök között a fémipari és a műszaki szakmák (lakatos, hegesztő, esztergályos, villanyszerelő, CNC gépkezelő, műszerész), illetve a vendéglátó ipari szakmák a jellemzőek. Felsőfokú végzettséggel műszaki mérnökökre jelentkezik igény. Végzettséggel nem rendelkezők számára betanított gyártósori munka, építőipari segédmunka, takarítói munkakörök szerepeltek az ajánlatok között. A munkáltatók több munkakörben kínáltak állást megváltozott munkaképességű álláskeresők részére is.

A megnyitón Bocskay Gyöngyi, a VEMKH Pápai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály osztályvezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Unger Tamás alpolgármester szólt a szép számban összegyűltekhez, aki mint mondta, Pápán komoly munkaerőhiány van, ami azt jelenti, hogy nemcsak a szakképzett munkaerő, hanem már az általános munkaerő hiányáról is beszélni kell.
-Önök azért jöttek el a mai napon, hogy munkát találjanak. A statisztikák azt mutatják, hogy az álláskeresők végzettsége és a munkáltatók ajánlata nem mindig találkozik egymással. Részben azért, mert olyan munkahelyek jöttek létre a városban, amelyek nem a hagyományos értelemben vett végzettségekhez kötöttek. Manapság a járműipari beszállítók nem tudnak egyértelműen esztergályost vagy gépbeállítót felvenni, hanem olyan szerteágazó tudással rendelkező szakembereket keresnek, akik több mindenhez értenek. Ez a probléma jelenleg a kereslettel és a kínálattal. Az álláskeresők munkatapasztalata sok esetben nem felel meg az állásajánlók elvárásainak. Önök, akik eljöttek, egy lépést tettek annak érdekében, hogy ez ne így legyen. Úgy tekintsenek az állásokra, hogy ez a leendő munkalehetőséget jelenti, s a foglalkoztatási osztályon vagy a munkáltatón keresztül sikerül olyan képzést találniuk, amellyel ez a munkakör betölthető.

Beszédében kiemelte a feketemunkát, melynek aránya meglehetősen csökkent az elmúlt években.
-Az álláskeresők között a feketemunka, mint ötlet, sajnos továbbra is megvan. A feketemunka azt jelenti, hogy a munkáltatók a munkavállalók után nem fizetik azokat a járulékokat, amellyel a munkavállalók különböző jogokat szereznek. Minden munkával eltöltött év beleszámít a nyugdíjba. Ha önök után a társadalombiztosítást a munkáltató nem fizeti, akkor a nyugdíjuk alacsony lesz vagy semennyi. Mindezt megfontolva, járják végig a munkáltatókat.
Unger Tamás köszönötte a megjelenteket

Takács Szabolcs kormánymegbízott elmondta, örömmel tölti el, hogy sokan gyűltek össze a pápai börzére, amely kitűnő lehetőséget nyújt a munkaadók és az álláskeresők közti kapcsolatteremtésre.
-Az idei évben az Európai Munkáltatói Napok programsorozat keretében március és április között szervezzük az állásbörzéket. Veszprém megyében három helyszínen, Várpalotán, Balatonfüreden és Pápán, a többi hét járásban pedig munkáltatói fórumokra invitáljuk az álláskeresőket. A mai börze célja, hogy a megjelent álláskeresők személyesen tudjanak beszélni a munkáltatókkal kötetlen környezetben, helyszínen. Reméljük, eredményes állásbörzét tudhatunk magunk mögött.
-Ahogy az országos átlag javul, a munkanélküliség aránya országosan 6,1 százalék és folyamatosan csökken. A pápai járásról az mondható el, hogy jobb a helyzet az országos átlagnál. 8500 a bejelentett vállalkozások száma, az elmúlt 3 évben folyamatosan nőtt a munkalehetőségek aránya, s körülbelül a felére csökkent az álláskeresők száma.

Pápán az egyik legnagyobb autóipari beszállítóként a Yang Feng Hungary Automotive Interior System Kft. működik, ahol prémium kategóriás személyautókba készítenek belső kárpit alkatrészeket bőr és műbőr felhasználásával. A Yang Feng toborzásért és képzésért felelős HR adminisztrátora, Fülöp Zsolt hírportálunk kérdésére elmondta, minden területen keresnek új kollégákat, hiszen hamarosan bővíteni fogják a céget, ami 300-400 fős állományt jelent.
-Cégünk többnyire betanított munkásokat alkalmaz, akiknek a kárpitozás területén kellene dolgozniuk. Itt elsősorban kézügyességet igénylő munkafolyamatról van szó, hiszen a fő profilunk a műbőr és a bőr feldolgozása. A munka három műszakos műszakrendben zajlik. Ezzel párhuzamosan varrómunkásokat is keresünk, hiszen duplájára növeljük a gyártási alapterületünket. Ide elsősorban varrótapasztalat, illetve varrószakmunkás végzettséggel bíró férfiakat és nőket keresünk. A varrást géppel kell végezni, leginkább huzatalapanyagokat kell varrni, amelyeket műbőr és bőr idomokat kell összeállítani különböző technikával. Mind a betanított állományban, mind pedig a szakmunkások terén, sőt még a mérnökök terén is bővíteni fogunk, ide is felvételt hirdetünk. Folyamatosan keressük Pápáról és 35 km-es vonzáskörzetből a kollégákat, ezen felül 60 km-es körzetig is toborozunk, tehát Ajkáról, Tapolcáról, Devecserről, Sümegről, Jánosházáról, Celldömölkről is várjuk az érdeklődőket. A munkavállalókat busszal szállítja a cég Pápára – mondta a képzésért felelős HR adminisztrátor.
Végzős diákok is ellátogattak az állásbörzére

Németh Mária pápai lakos szerint nagyon hasznos volt az állásbörze, szinte minden standnál járt, sok állásajánlatot hallgatott meg, s az egyik pápai vállalkozáshoz fog majd jelentkezni a későbbiekben. A középkorú hölgy elsősorban pénztárosi állást keres, de felszolgálóként is szívesen elhelyezkedne.
A rendezvényen az álláskeresők a betanított munkáktól a szakmunkákon keresztül egészen a diplomát igénylő munkahelyekig válogathattak az álláslehetőségek között.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!