Radnóti, Szűcs, Szálinger


2016-04-12 21:48:09  | cikk: ha  | 


Radnóti, Szűcs, Szálinger főképe

Radnóti Miklós Bájoló című versének megzenésített változatát énekelték négy pápai középiskola fiataljai a Fő téren április 11-én. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ munkatársai koordinálták azt a villámcsődületet, amit azért szerveztek, hogy felhívják a figyelmet a költészet napjára, valamint egy késő délután kezdődő programra. A Kortárs-Társas rendezvénysorozat keretében ugyanis ezen a napon a Szűcsinger duó érkezett Pápára. A gitározó-éneklő diákok versút keretében vezették el az érdeklődőket a Fő térről a színházépülethez, ahol az emeleti előtérben székek, párnák várták a vendégeket, akik érkeztek is szép számmal.

A Szűcsinger duó, azaz Szűcs Krisztián énekes, zeneszerző és Szálinger Balázs költő, műfordító régóta barátok, de tulajdonképp a Rájátszás produkciónak köszönhető a közös munkájuk. A Rájátszásban a magyar zenei és irodalmi élet alakjai alkotnak csapatokat. A költők új szövegeket írnak a zenészek ismert dalaihoz, a zenészek pedig megzenésítik a poéták egy-egy versét. Szűcs Krisztián elmondta, hogy mindig is közös hullámhosszon voltak, és ettől igazán jók ez a közös fellépések, amiket azért persze alaposan elő is készítenek.

A Szűcsinger duó tényleg ünnepé tette a költészet napját

Költészet és zene - nem idegen a párosítás, de a Szűcsinger duó még humort is adagol hozzá bőven. Petőfitől indulnak, elmondják, örülnek annak, hogy Pápán lehetnek végre, hisz itt indult Petrovics Sándor költői pályája, aztán gyorsan megalapozzák a hangulatot a Javulási szándék című verssel, amit aztán több Szálinger-gondolatfolyam követ szóban és dalban.

Azért kalandoznak is, hisz elhangzik Szűcs Krisztián első - és ígérete szerint egyben utolsó - verse, a 99%. Azért Szálinger Balázs is megél néhány kínos pillanatot, amikor a Halál I., Halál II. és a Halál III. ifjúkori verstrilógiája eljut a hallgatóság tudatáig. De mindez humorral bőségesen nyakon öntve, hisz ebben is jók, bár azt elárulják, hogy az odamondogatásokat is alaposan kidolgozták. A versektől a kétszereplős jelenetekig, a Heaven Street Seven dalok újragondolásán túl a klasszikus slágerek újrafogalmazásáig jutott el a duó a költészet napján Pápán, aminek kapcsán csak annyit mondott Szálinger Balázs, hogy számára minden nap a költészet napja.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!