Verses piknik a költészet napján


2016-04-12 19:54:16  | cikk: ha  | 


Verses piknik a költészet napján főképe

A Hét Csillag Kulturális és Sport Egyesület rendszeresen szervez irodalmi alkalmakat, hisz ahogy Pintér Péter elnök is vallja: nemcsak a test, hanem a lélek ápolása is fontos, a teljességhez a kettő egysége, egészsége kell. A költészet napja alkalmából felolvasóestre invitálták az irodalombarátokat, több mint harmincan jelentkeztek különböző lírai alkotásokkal. A helyszín ezúttal is az Esti Kornél Kávéház volt.

Ez volt az ötödik Verses piknik, s ahogy az előző esztendőkben, idén is csupán annyi volt a kikötés, hogy magyar szerzők műveiből válogassanak a felolvasók. Természetes nem hiányozhattak József Attila gondolatai, hisz az ő születésnapjához köthető a költészet ünnepe, de többen is választottak Petőfi Sándortól, Nagy Lászlótól, Radnóti Miklóstól, Arany Jánostól verseket. Orgona László Utassy József megzenésített költeményeiből válogatott néhányat, Gosztola István pedig Márai Sándor gondolatait tolmácsolta - ez már csak azért is volt szimbolikus jelentőségű, mert Márai is április 11-én született.

Orgona László megzenésített versekkel színesítette az alkalmat

De nem csupán a város kulturális életének ismert versmondói vettek részt az alkalmon, hisz volt több munkácsys diák is, valamint a helyi amatőr színjátszócsoportok tagjai is jelentkeztek a felolvasóestre. Ott voltak néhányan az S.K. Társulatból, a Teleszterion Színházi Műhelyből, a Szó és Kép Színpad tagjai közül pedig mindenki jelen volt. Csukárdi Sándor a csoport vezetője elmondta, hogy régebben volt, ma már nincs kedvenc költője, ő a verseket szereti, azok közül is azokat, amelyek megérintik. A Verses piknikre a Szó és Kép Színpad tagjai Örkény, illetve Karinthy egy-egy írásával készültek.

Egy-egy ilyen rendezvény jó alkalmat teremt arra is, hogy a versírók is megmutatkozzanak. Ezúttal Földényi Ádám, Komáromi Sándor és Fülöp Tamás mondta el saját versét. Fülöp Tamás az egyesület tagja, mint mondta, rendszeresen jár edzésekre is, de osztja Pintér Péter véleményét a test és a lélek harmóniájáról, ezért szakít időt arra is, hogy papírra vesse gondolatait. Elmesélte, hogy gyakran éjszaka jut eszébe egy-egy sor, rím, ilyenkor gyorsan felkel, leírja, aztán később finomítgatja ezeket.

Pintér Péter hangsúlyozta, hogy ez a program már csak azért is fontos, mert így nem merülnek feledésbe a költők ma is érvényes üzenetei. Az irodalmárok formálják a nemzeti lelkületet, erősítik a hazafias érzéseket, elgondolkodtatnak erőt adnak a szép gondolatok, mondta.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!