Rab Zsuzsára emlékezett a Városbarát Egylet


2016-04-11 20:50:53  | cikk: Babos Petra  | 


Rab Zsuzsára emlékezett a Városbarát Egylet főképe
A Magyar Költészet Napja alkalmából tartott ma rövid megemlékezést az Elsősorban pápai - Városbarát Egylet a Március 15. téren lévő Rab Zsuzsa emléktáblánál. A költő-műfordító 90 éve született. Az egybegyűlteket Vennes Györgyné, az egylet ügyvivője köszöntötte Rab Zsuzsa: Otthagyott városomban című versének elmondásával, majd Kerecsényi Zoltán, az egylet másik ügyvivője, önkormányzati képviselő mondott ünnepi köszöntőt.

Mint mondta, Rab Zsuzsa nevét életében és halálában Magyarországon és a világon, főként orosz művek fordítójaként emlegetik, azonban neki köszönhetően olvashatók magyarul például grúz, albán, szerb, csecsen, kabar, akház költemények is; összesen majd kétszáz kötetnyi műfordítást hagyott hátra, mégis, műfordításai mellett legkedvesebbek azon saját lírái voltak, amelyekkel vissza tudta idézni a „felhőtlen örömök városát”, s annak nemzetét szolgáló kollégiumát.
- Rab Zsuzsa elsősorban pápai volt: „Pápa utánam jött mindenüvé. De én is mentem utána. A háború utáni években hol vonatlépcsőn, hol teherautó tetején, többnyire éjszaka, hogy időt ne veszítsek. Haza-hazatérve akaratlanul arra vitt a lábam, ahol minden szögletben ifjúkori emlékeim villantak rám sohasem fakuló színekkel... Fővárosi lakos lettem. De sohasem igazi. A kőrengetegben kalitkába zárt madárnak éreztem magam. Nem a háború utáni szegénységem fojtogatott, azzal – máról holnapra élve, az egyetem mellett munkákat vállalva – könnyedén elbántam. A tér, a levegő, a zöld világ hiánya sorvasztott; a Duna-part lépcsőin üldögélve-tanulva a Tapolca zöld vízillatát éreztem, a Bazilika déli harangszava a mi pápai harangjaink kongó szívét idézte; az utcasarkon árult virágok a Hódoska-rét kökörcsinjeinek fanyar illatát…” – idézte a költőt.
Kerecsényi Zoltán mondott megemlékező beszédet

Kerecsényi Zoltán elmondta, ebben az esztendőben több évfordulót is ünneplünk: 90 éve született Rab Zsuzsa, 130 éve született édesapja, a neves kollégiumigazgató, Rab István és ugyancsak 90 esztendeje született Kövy Zsolt lelkész-író, valamint 485 esztendeje világít a pápai "skóla" fénye, vagyis ennyi éve él a számos hírességet, költőt és írót felnevelő pápai kollégium.
Az ügyvivő kiemelte, Rab Zsuzsa és Kövy Zsolt volt az, akik elsőkként, bátran küzdöttek a nagy múltú pápai intézmény visszaállításáért, "mozgalmat” indítottak, alapítványt tettek öregdiák-társaikkal az igazságtalanul államosított ősi iskola újranyitásáért. Büszkén emlékezni-emlékeztetni kell majd mindezekre az idén több, más programon is a pápaiakat – hangsúlyozta.
A költészet napja alkalmából a költőnő egykori szülőházának homlokzata előtt, a márványtáblájánál egybegyűlt városbarátok elhelyezték nemzetiszínű szalaggal átkötött, és Rab Zsuzsa fotójával díszített koszorújukat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!