A Felvidéken jártak a tarczysok


2016-04-11 20:41:32  | cikk: Babos Petra  | 


A Felvidéken jártak a tarczysok főképe
A Tarczy Lajos Általános Iskola ebben a tanévben is részt vett a Határtalanul elnevezésű programban, melynek során március 16. és 18. között Felvidékre kirándultak az intézmény hetedik évfolyamosai, összesen 39 tanulóval és 4 kísérőtanárral. A pályázat keretében ma délelőtt témanapot tartottak, melyen a kiránduláson résztvevők fényképes prezentáció keretében élménybeszámolót tartottak iskolatársaiknak, s tesztet töltöttek ki a látottakkal kapcsolatosan.

Cser László, a projekt vezetője elmondta, a három nap során elsősorban a 48-as szabadságharc emlékhelyeit keresték fel Pozsonyban, Nagysallón, Léván és Dévényben. A program kiemelt része volt, hogy megismerkedtek a helyi magyarsággal, megkoszorúzták a magyar emlékhelyeket és a hetényi Tarczy Lajos Alapiskolát is meglátogatták, akikkel testvériskolai kapcsolatot ápolnak.
-Második éve pályáztunk a Határtalanul programra, melynek során a diákok személyes tapasztalatot szerezhettek a történelem órán tanultakról. Jártunk a komáromi erődnél, sokat tudhattak meg Tarczy 48-as szabadságharcban betöltött szerepéről, a nagysallói csata történetéről, és megkoszorúztuk az elesettek emlékművét – mondta a projekt vezetője.

Szalóky Evelin, hetedikes diák kérdésünkre elmondta, örömmel vett részt a programban, élmény volt számára, hogy eljutott a Felvidékre. Legjobban a hetényi iskolában tett látogatás tetszett neki, hiszen az egy egészen más, jóval kisebb intézmény. A lány elárulta, a nagysallói és a lévai temetőben sok érdekességet hallott, többek között azt, hogy mennyire sok áldozata volt a csatáknak.

Az iskola a pályázat keretében több mint 1.000.000 Ft-ot nyert, s ebből a pénzből az 1848/49-es események felvidéki helyszíneit látogatták meg, jövőre pedig Erdélybe szeretnének ellátogatni a Határtalanul program segítségével.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!