In memoriam Fejes Sándor


2016-04-10 22:02:28  | cikk: pt  | 


In memoriam Fejes Sándor főképe
Életének 83. esztendejében elhunyt Fejes Sándor helytörténész, Pápa ismert, köztiszteletben álló lokálpatriótája.
Fejes Sándor 1952-ben érettségizett a Pápai Református Kollégiumban, majd Győrbe kerülve gépipari technikumot végzett. Dolgozott többek között a Pápai Vasipari Vállalatnál, illetve a Magyar Vagon- és Gépgyár pápai öntödéjében, 1991-ben vonult nyugdíjba. Szenvedélye volt a lokálpatriotizmus, cikkei jelentek meg egyebek mellett a Veszprém megyei Naplóban, a Pápai Hírlapban, a Pápa és Vidéke hasábjain. Megírta például a pápai öntészet és a helyi huszárság történetét. Több kötete is megjelent a Jókai Mór Városi Könyvtár (JMVK) gondozásában.
– Sanyi bácsi rendkívül szorgalmas és alapos ember volt. Háromszor is meggondolta, mit ír le. Kétség sem férhetett hozzá, hogy amit papírra vetett, az biztos forrásokon, tényeken alapul – így jellemezte Hermann István könyvtárigazgató Fejes Sándort. A barátságos, vidám természetű, közkedvelt helytörténész hosszú éveken keresztül minden esztendő elején kártyanaptár-kiállítást rendezett a pápai bibliotékában. – A tárlatain soha nem ismételt, hatalmas mennyiségű kártyanaptár és hozzájuk tartozó különféle kiegészítő volt a birtokában. Mindenki számára érdekes, látványos kiállításokat rendezett. Játékos, kicsit bohókás, mindig viccelődő személyiség volt, aki minden helyzetben feltalálta magát – fogalmazott Hermann István.
A JMVK igazgatójától megtudtuk, Fejes Sándornak nagy álma volt egy olyan kiállítás, amely bemutatja a saját életét. Úgy tudni, a helytörténész már összeszedte ennek a tárlatnak az anyagát. – Amennyiben a család úgy dönt, a nagyközönség elé kívánják tárni az anyagot, természetesen mi nagyon szívesen bemutatjuk Sanyi bácsi utolsó kiállítását – jegyezte meg Hermann István.

Képek:

nincsenek képek


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!