"Ajándék ez a szó..." - kiállítás a könyvtárban


2016-04-10 12:10:22  | cikk: ha  | 


"Ajándék ez a szó..." - kiállítás a könyvtárban főképe

A Jókai Mór Városi Könyvtár és az Ajkai Kisgrafika Barátok Köre rendhagyó, de méltó módon ünnepelte a költészet napját a pápai bibliotékában. Az ajkai gyűjtők ezúttal olyan ex libriseket hoztak el egy gondosan válogatott kiállításra, melyek versillusztrációk, esetleg híres költők arcképei. Az ex librisek könyvjegyek, régen ezeket a könyvekbe ragasztották tulajdonosaik, mára már művészeti alkotás mindegyik darab, értékes kisgrafika, melyet gyűjtenek és cserélnek is.

- Olyan ex libriseket mutatunk be Önöknek, amelyek a líra édestestvérei. Együtt élnek a versekkel. Nem csak azért, mert illusztrációk, hanem mert közös vonásaik vannak - mondta Padné Szabó Mária tanárnő, aki megnyitotta a tárlatot. - A maga nemében mindegyik a tömörítés művészete. Kevés szóval, apró vonalakkal a lehető legtöbbet mondanak el, mindegyiknek ritmusa van. A költészet és a grafika is a kreatív emberek művészete, mert mindenki mást olvas, hall, illetve lát ugyanabban, hiszen mindkettőnek lényege a belső „én” kifejezése - hangsúlyozta.

Padné Szabó Mária nyitotta meg a kiállítást

A kiállítás a magyar irodalom és kisgrafika kapcsolatát mutatja be költészetünk gyermekkorától napjainkig. A tárlókban és a tablókon időrendben láthatók az Ómagyar Mária-siralomtól a reneszánsz, barokk, nyelvújítás-kori, a rokokó, romantika, a realizmus, impresszionizmus, szimbolizmus, avantgárd irodalmon át napjaink költészetéig ívelő művekhez készült kisgrafikákat. Vannak Petőfi versekre készült rézkarcok, hazafias versek illusztrációi, költőportrék, szöveges, vagyis idézetekkel kiegészített grafikák, mappák, de még könnyed, játékos, vidám ex librisek is.

- Technikájuk, színük, méretük, kifinomultságuk is különböző, de a maga nemében mindegyik gyönyörű, mert kifejező, megértést segítő, lélekemelő. Az a csodálatos, hogy kettős művészi élményt nyújt valamennyi kiállított darab. A grafika látványa önmagáért beszél, de ha becsukjuk a szemünket, magunk előtt láthatjuk a költőt is, amint a papír fölé hajolva alkot, vagy éppen ihletet gyűjt - mondta Padné szabó Mária.

Erzsébet királyné egy verse és a hozzá készült illusztráció is helyet kapott a tárlat anyagában

A kiállításon Baranyai Ferenc, dr. Boros Edit, Fülöp Irén, Krajcsi Tiborné, Kundermann Jenő, Padné Szabó Mária és Radó Andrásné gyűjteményének szép darabjai láthatók. Krajcsi Tiborné elmondta, hogy az Ajkai Kisgrafika Barátok Köre 1980-ban alakult, azóta is segíti és összefogja azokat, akik ezzel a művészeti ággal foglalkoznak. A kör tagjai közt vannak költők, grafikusok és gyűjtők is.

A kiállítás címét Krajcsi Tímea egyik versének címe adta, ő haikukhoz készített könyvjegyeket, s ebben a költeményében megfogalmazza, hogy miért örök a költészet és miért örök a művészeti alkotások szeretete:

"Ajándék ez a szó,
Új életre bíztató, veszteségben vigasztaló,
Nyomorúságban erőt adó, hazugok közt igazra hajló,
Elnyomás alatt is kitartó:
Egy elveszettnek hitt világban
más életre bíztató
ajándék a józan, hittel teli szó."

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!