A megye legjobb ifjú hegedűsei a Bartókban


2016-04-10 11:24:17  | cikk: ha  | 


A megye legjobb ifjú hegedűsei a Bartókban főképe

A Bartók Béla Zeneiskola adott otthont a XIV. Veszprém Megyei Hegedűtalálkozónak. A megmérettetésre az ajkai, a balatonfüredi, a sümegi, a tapolcai, a veszprémi, a zirci és természetesen a pápai művészeti iskolából érkeztek növendékek. Az évente megrendezett színvonalas versengésnek egymást váltva a veszprémi és a pápai zeneiskola ad otthont. A rendezvényt Egyházi Andrea, tankerületi igazgató nyitotta meg.

- "A hegedű nem zeng magában, csak ha értelem szólaltatja meg" - kezdte beszédét Egyházi Andrea. - Az itt jelenlevők nagyon jól tudják, hogy mennyi igazság és bölcsesség lakozik Gárdonyi szavaiban, hiszen egy olyan kecses és érzékeny hangszert, mint a hegedű, kizárólag a megfelelő hozzáértéssel, tisztelettel és szeretettel lehet megszólaltatni. A jelenlevők nagyon jól tudják, hogy ehhez a hozzáértéshez és ehhez a színvonalhoz, ameddig eljutottak, milyen hosszú út vezetett, hány és hány gyakorlással, sikerrel és kudarccal telt óra van mögöttük. Remélem, hogy erről a találkozóról mindenki a jól sikerült szereplés szép emlékével tér haza - mondta a tankerületi igazgató.

Egyházi Andrea tankerületi igazgató nyitotta meg a találkozót

Nagy Tibor, a Bartók Béla Zeneiskola igazgatóhelyettese, a találkozó főszervezője elmondta, hogy 26 növendék nevezett a versenyre, a legnépesebb a 3. évfolyamosok mezőnye, a megmérettetésre 2.-6. osztályig várták a jelentkezőket. Bár a hegedű nem könnyű hangszer, de az utóbbi években egyre többen választják, mondta Nagy Tibor, aki elsősorban azoknak ajánlaná, akik türelmesek, jó hallásuk van és persze manuálisan is ügyesnek kell lenni, hisz sok, apró finommozgást kell ahhoz elsajátítani, hogy a hegedű szépen szóljon.

A versenyzőket három fős zsűri bírálta, Tóth Judit volt a zsűri elnöke, ő a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola hegedűművész tanára, a Váci Szimfónikus Zenekar és az Antonio Vivaldi Kamarazenekar koncertmestere, valamint Czettner Veronika, a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium nyugalmazott hegedűművész tanára, a Budapesti Fesztiválzenekar örökös tagja és Tákyné Lukinits Zsuzsanna, a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola hegedűtanára értékelte az elhangzottakat.

Szabó Tamás hegedűkészítő, a Bartók egykori tanára is ajánlott fel díjat a versenyen két jól szereplő növendéknek

A versenyre két darabbal készültek a növendékek. Minden korcsoportban volt két kötelező mű, ebből kellett egyet megtanulni, valamint volt egy szabadon választott, a kötelezőtől lehetőleg eltérő karakterű és stílusú darab vagy tétel. A versenyen nem helyezéseket, hanem minősítéseket adtak ki, néhány diák pedig nívódíjat is kapott, melyet az kaphat, aki nem csupán hibátlanul játszik, de művészi megoldásokat is hozzáad az előadáshoz.

A pápai zeneiskolát Bódai Ákos képviselte, aki a legnépesebb mezőnyben indult és nagyon szépen szerepelt, arany minősítést kapott. A versenyen Rameau Menüett-jét illetve Portnoff Orosz fantáziáját játszotta, felkészítő tanára Nagy Tibor volt, zongorán Dr.Molnárné Szabó Dóra kísérte.

A versenyt a Pápai Bartók Béla Zeneiskoláért Alapítvány szervezte, a KLIK Pápai Tankerülete, valamint Szabó Tamás hegedűkészítő támogatásával.

Képek:

A verseny minősítései: 

2.OSZTÁLY

HOFFER EDE bronz
HRICZU EMESE arany-nívódíj
RÉPÁSY MÁRTON arany
VARGA JÚLIA ezüst
ÁBRAHÁM GÁBOR ZOLTÁN bronz
MITRÓ ELZA bronz

3.OSZTÁLY

KISS VIRÁG arany-nívódíj 
KÖKÉNYESY DOMINIK arany
SCHVARCZKOPF MÓNIKA bronz
SZOLLÁTH ESZTER bronz
BÓDAI ÁKOS arany
BALIKÓ LAURA ezüst
CSONGRÁDI FLÓRA bronz
FEHÉR ZITA bronz
GUSZTOS DONÁT ezüst
VARGA DOMINIKA arany

4.OSZTÁLY

POZSONYI CSENGE ezüst
TIBORCZ ERIK arany-nívódíj
HERTELENDY JÁZMIN bronz
BARADITS JANKA bronz
GAÁL GABRIELLA nem indult
SZILÁGYI VERONIKA ezüst

5. OSZTÁLY

KALMÁR ELIZABET ezüst
NASZER HANNA bronz
NÉMETH ÁBEL bronz

6. OSZTÁLY

GAÁL SÁRA arany

A versenyen Szabó Tamás hegedűkészítő által felajánlott különdíjat Hriczu Emese és Tiborcz Erik kapta.
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!