Színes előadások a Türr-napon


2016-04-09 16:02:05  | cikk: Babos Petra  | 


Színes előadások a Türr-napon főképe
A Türr Gimnázium minden évben megtartja kétnapos iskolai rendezvényét, a Türr-napokat, melyet hagyományosan egy-egy osztály szervez, az idén a 11.G és 11. A kapta a feladatot. A pénteki, úgynevezett komoly napon híres öregdiákok tartottak előadásokat türrös élményeikről, életútjukról. Molnár Martin a szervezés kapcsán elmondta, nem volt könnyű dolguk, hiszen olyan előadókat akartak meghívni, akik egykor türrös diákok voltak és híresek lettek. A témaválasztás sem egyszerű, hiszen szeretnének mindenki érdeklődésének megfelelő előadást kínálni.

A nap folyamán több mint tíz témából választhattak a tanulók, melyek közül a legnépszerűbbnek Schrötter Tibor és dr. Sántha Gábor előadása bizonyult, akik 1956-os élményeikről meséltek az érdeklődőnek.
-Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója van az idén. A magyar kormány ezt emlékévvé nyilvánította, s szeretnék ezt méltóképpen megünnepelni, hiszen tennünk kell azért, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc örök és fénylő példa maradjon a magyar- és világtörténelemben. Nem engedhetjük, hogy a magyar nép hősi helytállásának fénye elhalványuljon. Be kell, hogy épüljön az utánunk következő generációk mindennapjaiba – mondta dr. Sántha Gábor, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Szövetségének elnöke.
Kérdésünkre elárulta, örömmel és jól eső érzéssel emlékezik vissza a türrös évekre. 1960-1964 között volt az intézmény diákja.
-16 éves korunkig bocskai sapkában tisztelegtünk, s a nagyhírű Tóth József testnevelő tanárunk még a helyes testtartást is megtanította nekünk. Csodálatos szellem és fegyelem uralkodott az iskolában. Iskolás korunkban a Türr udvara hatalmasnak tűnt, most egész picinek látom. Komoly oktatás zajlott az intézményben, és rendkívül jó neveltetésben volt részünk – mesélte.
Az előadást egy 1956-os kiállítás tette még emlékezetesebbé, melyben fotókon, iratokon és újságcikkeken keresztül mutatták be a diákoknak az eseményeket.
Schötter Tibor, aki 8 évet töltött a Rákosi és Kádár-féle börtönben, mesélt az élményeiről, tapasztalatairól, amit a tanulók olykor rémülten hallgattak.

Varga Dorka 1994-ben végzett a Türrben, Eppel Ferenc osztályfőnöksége alatt. Dorka elmondta, számára a türrös évek nagyon meghatározóak voltak, szeretett ide járni, s öröm számára, hogy meghívták az alma materbe a Türr-napokra.
Varga Dorka örömmel emlékezik vissza a türrös évekre

-Eppel tanár úr az édesanyám után a második legfontosabb tanár. Eppelné Kati néninek is sokat köszönhetek, hiszen a fizikát csak az ő kedvéért tanultam, amúgy nem szerettem ezt a tantárgyat. Az osztályunk nagyon összetartó csapat volt, máig is tartjuk a kapcsolatot, s rendszeresen szervezünk osztálytalálkozókat. A Türr után a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájára jártam, ahol közgazdász lettem. A közgazdaságtannak a humánabb oldalára mentem, marketinget tanultam. Jelenleg pedig egy reklámügynökségnél vagyok ügyfélkapcsolati igazgató. Ez a munka azt jelenti, hogy a magyar tulajdonú ügyfelek magyar piaci kommunikációját végezzük – mesélte a fiatal hölgy, hozzáfűzve, hogy türrös diáknak lenni büszkeség.
Jól érezték magukat a diákok

A Türr-napok előadásainak sorában számos izgalmas téma kapott még helyet. Így szó esett dr. Szóka Károly: a Meghatározott célú megtakarítási lehetőségek lakás-takarékpénztárak, önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárakról, Agócs Noémi (kriminálpszichológus): Sorozatgyilkosok, profilozás, Hegyiné Mráz Erika pszichológus A Z generáció, Dr. Pintér József Zsolt: A galambok csodálatos világa, Orbán Barbara (matematikus):Hogyan alkalmazza a matematikát a Facebook és a Google. A Pápa Városi Televízió kulisszatitkairól Varga András intézményvezető és Mike László vezető operatőr beszélt. A kisebbek Szakács Gergő református lelkész, Sándor Zsolt rendőr és a Pápai Huszáregyesület hagyományőrzőinek előadását hallgathatták meg, látványos, korhű ruhabemutatóval egybekötve.
Népszerű volt a huszárruha bemutató

A Türr-napok programja április végén folytatódik, amikor is az iskola tanulói a festői Malom-tónál fognak egy kötetlen, vidám napot tartani főzéssel és sorversenyekkel színesítve.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!