A Tisza nagykövete Pápán járt


2016-04-09 15:39:05  | cikk: Babos Petra  | 


A Tisza nagykövete Pápán járt főképe
Hidvégi-Üstös Pál túlélési- és navigációs specialista, extrém sportoló, túravezető járt városunkban az Egészségnapok 2016 rendezvénysorozat nyitó rendezvényén. A programnak a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületének emeleti előadóterme adott otthont.

A 46 éves extrém sportoló korábban részt vett már ultramaraton futáson a Szaharában, megmászta három hét alatt Afrika három legmagasabb csúcsát, és világrekordot felállítva végigúszta a Tiszát.
-Pályafutásom Erdélyben, a szülőföldemen kezdődött 1989-ben, amikor már fizikailag fel voltam készülve. 1988-89 szilveszterén léptem át az anyaország és Románia határát, ez utóbbiról nincsenek jó emlékeim. Ez indított el egy olyan úton, ami a későbbiekben egyfajta erőt adott számomra. A 90-es években kezdtem el a rövidebb távú futásokat és túlélő versenyeket Marokkó, Szudán és Algéria térségében. Ezek az országok veszélyesek voltak akkor is, s ehhez kell a túlélési szakértelem, ismerni az adott ország földrajzát és kultúráját. A mai világban már könnyebb, hiszen a GPS sokat segít, régebben csak iránytűink voltak, illetve a Nap és a csillagos éj. Rengeteg kiképzésen kell átesni ahhoz, hogy az ember bizonyos dolgokat megtanuljon. A teremtő Isten sok minden jóval felruházott minket, sok ember, köztük és én is, nem fogtam fel ezeket a természetfeletti dolgokat, de mára már tudom, hogy léteznek, s így könnyebb a dolgom.
Sok érdeklődőt vonzott az ultrasportoló előadása

A túlélési szakértő elmondta, a küzdésvágy olyan motiváló erő, amellyel a legnagyobb szenvedéssel járó akadályokat is leküzdheti az ember. A Tisza Nagykövete fontosnak tartja a Tisza élővilágának megvédését, ezért biciklizett, futott, úszott ott, és tervei között szerepel, hogy tutajjal is végigmegy a folyón. A sport szerinte eszköz, ami arra motiválja, hogy emberekkel találkozzon és beszélgessen. A túlélési- és navigációs specialista küldetésének tartja, hogy az ország lehető legtöbb oktatási intézményébe eljusson, s átadja tapasztalatait a fiatalabb korosztálynak. Ennek keretében tavalyelőtt már járt városunkban, a nyár folyamán pedig a Rákóczi szabadságharchoz kötődő egyik legnyugatibb magyar településről, Kőszegről indult és Pápát érintve futott Tiszaújlakra.

Az Egészségnapok 2016 jövő héten folytatódik, amikor többek között játékos foglalkozásra várják az általános iskola alsó tagozatosait.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!