"A költészet szentegyház...."


2016-04-07 21:44:46  | cikk: ha  | 


"A költészet szentegyház...." főképe

...A költészet nem társalgó-terem,
Hová fecsegni jár a cifra nép,
A társaság szemenszedett paréja;
Több a költészet! olyan épület,
Mely nyitva van boldog-boldogtalannak,
Mindenkinek, ki imádkozni vágy,
Szóval: szentegyház, ahová belépni
Bocskorban sőt mezítláb is szabad."

Petőfi Sándor A költészet című verséből vette mottóját a Jókai Kör a költészet napját, a magyar lírát ünneplő műsorához, melyet a Jókai Mór Városi Könyvtárban tartottak. Sz. Juhász Klára, az Irodalmi Önképzőkör vezetője elmondta, hogy azért választotta a vers két utolsó sorát vezérgondolatként, mert úgy véli, hogy a nagy múltú kulturális egyesület mindig ennek szellemében tevékenykedett: a költészet, az irodalom mindenkié, s ők a hagyományok ápolását kötelességüknek érzik. 

A gondosan válogatott verseket az Irodalmi Önképzőkör tagjai olvasták fel

Sz. Juhász Klára állította össze a műsort, mellyel az volt a célja, hogy egy évszázadokon átívelő válogatásban a felolvasók képet adjanak arról, mely korban mit jelentett költőnek lenni, kinek mi volt az ars poeticája. Janus Pannonius volt az első idézett poéta, aztán Berzsenyinél, Csokonai Vitéz Mihálynál az öröm megragadása volt a szempont a versválasztásnál, Petőfinél a forradalmár alakját emelték ki, de természetesen a kortárs költők is szót kaptak, így például a Jókai Kör tagjaként Puskásné Tófeji Valéria és Csukárdi Tibor.

Puskásné Tófeji Valéria elmondta, hogy az ünnep kapcsán arra gondolt, olyan versét mondja el, mely arra buzdít, hogy meg kell védeni a költőket, az elődöket és a kortársakat is azzal, hogy nem hagyjuk feledésbe merülni szép gondolataikat, olvassuk, mondjuk verseiket. Az alkalmon a Kiárusítás című versét mondta el, melyben perlekedik a poéták megbecsüléséért.
A költészet napján, április 11-én még sok program várja az érdeklődőket, aki csak teheti, olvassa, hallgassa, mondja a szép sorokat, esetleg ha oly szerencsés, hogy homlokon csókolja a múzsa, akkor írjon is verseket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!