LMP: Igen – Megállítjuk a földrablást!


2016-04-06 20:24:44  | cikk: Babos Petra  | 


LMP: Igen – Megállítjuk a földrablást! főképe
A magyar föld nem eladó! címmel tartott tegnap délután sajtótájékoztatót a Lehet Más a Politika (LMP) színeiben Gertsmár Ferenc, az LMP Veszprém megyei elnökségi tagja és Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője az Kossuth utcán, az Áruház előtt.

Gertsmár Ferenc elmondta, a földrablás megakadályozásának utolsó reménye a népszavazás. Az Orbán-kormány az állami földek privatizációjával elárulja és tönkreteszi a magyar vidéket. Közös, állami földek nélkül a magyar vidék fejlődésére hiába várunk. A közös, állami földek nélkül sem a jelenlegi, sem a következő kormányok nem tudják megakadályozni, hogy a nagybirtokosok tönkretegyék a kisgazdálkodókat.
-A Fidesz a kisgazdálkodók helyett az oligarchákat és a földbárókat választotta, de még megakadályozhatjuk, hogy visszafordíthatatlan károkat okozzanak. Védjük meg a magyar termőföldeket. Azért kérjük a pápaiak aláírását is a népszavazási kezdeményezéshez, hogy a Fidesz helyett a magyar nép dönthessen a magyar termőföldekről. A népszavazás amiatt is különösen fontos, mert láthatóan vérszemet kaptak az őszi árverések során, és már nem csak az állami termőföldeket akarja egyre nagyobb mértékben kijátszani a gazdasági hátországnak, de szemet vetett a védett területekre és az erdőkre is. Amennyiben a népszavazással nem sikerül gátat vetni a földrablásnak, az hosszú évtizedekre hűbéri sorba taszíthatja a valódi gazdálkodókat és végletessé teheti a magyar vidék leszakadását. Hogy ez ne történhessen meg, az LMP támogatja a Gőgös Zoltán által kezdeményezett népszavazást, és aktívan bekapcsolódik a kiíráshoz szükséges aláírások összegyűjtésébe, itt Veszprém megyében is – hangsúlyozta az LMP Veszprém megyei elnökségi tagja.

Sallai R. Benedek hozzáfűzte, az állam megközelítőleg 380 ezer hektár értékesítését kezdte meg. Az új tulajdonosok a meglévő földhaszonbérleti jogok miatt akár még 35 évig nem is gazdálkodhatnak a megszerzett földeken, így szemenszedett hazugság, hogy a földprivatizációval a kisebb gazdaságok járnak jól.
-Mióta az új földforgalmi törvényt elfogadták, csak az vehet földet, aki mezőgazdasági regisztrációval rendelkezik. Ezt úgy tudják megszerezni, hogy gyors tanfolyamokra mennek el, és aranykalászos gazdák lesznek. A földeken a bérlőknek munkahely-teremtési és fejlesztési kötelezettségei lennének, de a tulajdonosokra ez már nem fog vonatkozni. A földprivatizáció minden akadályt elhárít a mezőgazdasági támogatások teljesítmény nélküli kitalicskázása elől. A magyar termőföld az utolsó olyan stratégiai erőforrás-tartalék, amit még megkímélt az elmúlt 25 év kormányokon átívelő privatizációs ámokfutása.

Az LMP országgyűlési képviselője, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert és családját hozta fel példaként arra, hogy ha valakinek több gyermeke van, a családi gazdasága akár az 1500 hektárt is elérheti.
A népszavazás kezdeményezőinek három hónap alatt kell megszerezniük a kellő számú támogató aláírást.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!