Családi fotóalbum regénybe illő történetekkel


2016-04-05 22:44:19  | cikk: ha  | 


Családi fotóalbum regénybe illő történetekkel főképe

A Jókai Mór Városi Könyvtár 2014-ben indította útjára Pápai családi fotóalbumok elnevezésű programját. Ennek keretében időről időre egy-egy meghívott vendég digitalizált fényképei alapján mesél felmenőiről, a múltjáról, a város történetét egyéni emlékekkel színesítve.

A hatodik ilyen alkalomra zsúfolásig megtelt a könyvtár előadóterme. A vendég Győri Endréné volt, aki elsősorban gyűjtőként ismert, hisz az általa fáradságos munkával megmentett, megőrzött régi tárgyakat Győry-gyűjteményként vásárolta meg a város. Éva néni azonban arról is híres, hogy nagyon jól tud mesélni. S ezúttal nem a régi használati eszközökről, textilekről szőtt történetfüzért, hanem családjáról.
Bár meglepte a felkérés, örömmel nyitotta ki családi fotóalbumát az érdeklődők előtt. Elmesélte, hogy sajnos egyik nagyszülőjét sem ismerte. Ez a hiány gyermekkorában akkor vált igazán fájóvá, amikor a faluban elmentek valamelyik pajtása nagyijához és a nagyon szegény falusi nénik hatalmas szeretettel fogadták unokáikat. Persze a finomságokból, gyümölcsből jutott a vendégnek is, de a feltétel nélküli szeretethez kellett a családi kötelék.

S bár személyesen nem ismerhette nagyszüleit, azért sok történetet hallott róluk, hisz amolyan mesélős család volt Éva nénié. Ma is élénken él benne, hogy ahogy hallgatta édesanyját vagy édesapját, gyakran úgy gondolta, mesét mondanak. Később jött rá, hogy az események, az alakok, mind-mind valóságosak, csak épp a szeretet szemüvegén át minden színesebb.

Az apai nagyszülők fotója

Az apai nagyszülők történetéhez azonban még csak ez a szemüveg sem kell, anélkül is Jókai-regénybe illő. A nagyapa 1833-ban született, állomásfőnök volt. Első felesége meghalt, s amikor nyugdíjba vonult, Abonyba költözött, ahol megismert egy szép fiatal lányt, aki 1881-ben született. A családi legenda szerint nagy szerelem volt, a fotón valóban nem látszik a korkülönbség, összeillő párként néznek ránk több mint száz év távlatából. Az idős férj azonban hamar meghalt, s az első házasságból származó gyerekek megtámadták a fiatal özvegy örökségét, aki hamarosan követte férjét a sírba. A romantikus, de szomorúan rövid házasságból született két fiú árván maradt. Őket nagyszüleik nevelték fel. Az már a sors fintora, hogy Éva néni édesapja és férje is korán árvaságra jutott, ezért számukra a család mindig nagyon fontos volt.

Ez persze csak egy történet a sok közül, amit Győry Endréné elmesélt. Minden fotóhoz tartozott érdekesség, nem csak a család kapcsán, hanem a gyűjteményhez kötődően is, hisz Éva néni vallja, hogy az a munka, amit elvégzett, a családi háttér nélkül, a múlt iránti olthatatlan érdeklődés nélkül nem sikerült volna.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!