Mi a gyógyszer a kíváncsiságra?


2016-04-05 21:42:06  | cikk: ha  | 


Mi a gyógyszer a kíváncsiságra? főképe

Mimimi királykisasszony mindenkit kétségbeesésbe kerget állandó kérdezősködésével, ezért édesapja fele országát kínálja annak, aki kigyógyítja lányát a kíváncsiskodásból. Fésűs Éva A kíváncsi királykisasszony című történetét a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház színészei mesélték el a pápai gyerekeknek.

A salgótarjáni teátrum még fiatal intézmény, mesélte Albert Péter színész, aki a darabban IV. Töhötöm királyt alakítja. Három évvel ezelőtt alakult a nógrádi megyeszékhelyen a színház, addig ez volt az egyetlen megye, ahol nem volt saját társulat. 2012-ben aztán egy nagy összefogásnak köszönhetően ez megváltozott, és azóta már számos előadással örvendeztették meg a művészetbarátokat, nem csupán Salgótarjánban, hanem például a Felvidék magyarlakta településein, valamint az országban is, így jutottak el Pápára.

 A kíváncsi királylányon végül nem a varázslat segít

A kíváncsi királykisasszony már több mint ötven előadást megért, nagyon szeretik a gyerekek, mondta Albert Péter, hozzátéve, hogy az eredeti történet vázát természetesen meghagyták, de új szereplők is kerültek a mesébe, és zenés betétek is színesítik a darabot. Szerinte azok a jó előadások, amiket a gyerekek és a szülők egyaránt élveznek.

A zenés mesejátékban a kíváncsi királykisasszony folyton csak kérdez, de választ nem kap senkitől, mindenki csak a fejét fogja és menekül. Aztán amikor a szigorú katona a palota tornyába akarja záratni a lányt, megjelenik Pereces Palkó, a pékinas, aki szerint a királylány butácska, tanulnia kellene - a gyógymód az iskola. A fontos Albert Péter szerint az, hogy a gyerekek kérdései elől nem szabad elfutni, mindig válaszolni kell, hisz a kíváncsi emberek viszik előre a világot.

Mimimi királylány (Angyal Linda), Töhötöm Király (Albert Péter) és Pereces Palkó (Borbíró András)

Kíváncsinak lenni jó - Angyal Linda, Mimimi királykisasszony megformálója is így gondolja ezt, de hozzátette, hogy ő személy szerint nagyon félt az iskolától, eleinte nem is szeretett tanulni, de ez később változott. A gyerekelőadások próbára teszik a színészeket, mondta, hisz a kicsik nagyon kritikusak. A pápai közönségtől nagy tapsot kaptak, a sikerük annak is betudható, hogy szemmel láthatóan élvezik a játékot. Változatos, ötletes és vidám előadásuk nem csak nevettet, de tanít is, persze észrevétlenül.

Aki szeretné megtudni, hogy a mesebeli királykisasszony mi mindenre kíváncsi, hogy miként kerül Pereces Palkó a palotába, vagy épp hogy Mimimi elmegy-e végül iskolába, az választ kaphat a kérdéseire, hisz április 6-án 10 és 14 órakor, illetve április 7-én 14 órakor játssza még ezt a mesét a Zenthe Ferenc Színház a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületében. Az előadásokra korlátozott számban még válthatók jegyek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!