A tudás életet menthet


2016-04-05 20:32:47  | cikk: Babos Petra  | 


A tudás életet menthet főképe
A Magyar Polgári Védelmi Szövetség stratégiai partnereivel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, a Magyar Tűzoltó Szövetséggel és a RSOE-vel évek óta rendszeresen megszervezi az Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyt, melynek pápai fordulóját ma tartották a helyi kirendeltségen. A megmérettetésen felső tagozatos általános iskolások, valamint középiskolások vehettek részt négy-négy fős csapatokban, így az idén összesen több mint harminc csapat indult az első helyért. A versenyen a tanulók elméletben és gyakorlatban, játékos formában, az életkori sajátosságoknak megfelelő formában adnak számot a tanév során elsajátított veszélyhelyzeti ismereteikről, mely alapja az önmentési képesség kialakításának, és a biztonság komplex értelmezésének.

A felmenő rendszerű verseny első megmérettetésében az interneten keresztül kellett kitölteni egy feladatlapot, melyben elméleti tudásukról adtak számot a tanulók, arról, hogy mi mindent ismertek meg a katasztrófavédelem tevékenységéből. A legjobbak juthattak tovább a mai gyakorlati fordulóra.
Csillag Istvántól, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság Pápai Kirendeltségének vezetőjétől megtudtuk, a feladatok összeállításánál fő szempontjuk az volt, hogy élményszerűen mutassák be a tűzoltóság és a katasztrófavédelem feladatát, s ezáltal egy kicsi betekintést nyerjenek a diákok a munkájukba. A verseny célja a katasztrófavédelem népszerűsítése, az hogy a fiatalok akár önkéntes szervezetekben, vagy hivatásos keretek között tevékenykedjenek e területeken.
A szervezők változatos feladatokkal várták a diákokat

A tűzoltó alezredes elmondta, a versenyzőknek több feladattal kellett megbirkózniuk. A feladatok között volt többek között olyan, hogy felújított puttonyfecskendővel kellett célba lőni, vagy veszélyes anyagot jelző táblát kellett kockákból kirakni. Ezenkívül volt homokzsáktöltés, tűzoltó eszközök felismerés, de a legnépszerűbb gyakorlatnak a füsttel telített pincében időre történő tárgyak keresése tűnt. A verseny előtt lehetőséget biztosítottak minden csapatnak, hogy ellátogasson a kirendeltségre, s kipróbálja a feladatokat. Csillag István elmondása szerint a megmérettetés egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
A mezős csapata tagjai:Véber Ádám, Banai Alex, Tarnavölgyi Milán, Udvardi Szilárd

A versenyt a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola csapata, a Katasztrofálisok nyerték meg. Véber Ádám, a csapat egyik tagja elmondta, nagyon jól érezték magukat.
-Eléggé fárasztó volt fizikailag és mentálisan is, főleg, amikor az eszközök névszerinti párosítását kellett megoldanunk. Igyekeztünk a lehető legtöbbet kihozni magunkból. Ez az eredményből ítélve, sikerült is. A jó hangulatú versenyen a tűzoltók nagyon rendesek, kedvesek és segítőkészek voltak velünk. A kedvenc feladatom a nyúlgátépítés homokzsákokból, és a füsttel telített pince volt, ahonnét tűzoltó eszközöket kellett felhozni. A megmérettetés első fordulójára sokat készültünk, erre a gyakorlatira egy alkalommal tudtunk bemenni a tűzoltóságra. A megyei fordulón is igyekezni fogunk, reméljük, eredményesek leszünk majd – mesélte a fiatalember.
A verseny megyei fordulóját április végén szervezik Veszprémben, ahol a legjobbak mérhetik össze erejüket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!